I’ll be watching.

Omdat vertrouwen iets is wat we normaal langzaam opbouwen heb ik het plan opgevat om voortaan mee te kijken. Dus niet langer weg te kijken en een kritisch geluid te laten horen over wat wel en niet kan. Voor dit doel wordt de website  Illbewatching.com binnenkort gelanceerd.

Open Source 5g

Nu er voor de Chinezen steeds meer de noodzaak ontstaat om transparant en open te zijn over hun software. Is de kans dat open source zijn weg vindt in de 5 g wereld steeds groter. Dit kan worden gezien als disruptive voor de telecommarkt, maar ook als een kans om mee te kijken voor de burgerij.

Datagrid

We leven straks in één groot netwerk, waar alles en iedereen, van de tram, tot de verkeers­lich­ten die u passeert, de koelkast waar u de boodschappen bewaart, via sensoren en slimme software met elkaar verbonden zullen zijn

Met de komst van 5g netwerken, dragen we het internet met ons mee. Alleen lijkt het internet nog wel niet helemaal klaar voor deze ontwikkeling. Waardoor onze rechten worden geschonden en onze data vogelvrij is. Hierdoor hebben bedrijven en overheden vrijspel, om te experimenteren met onze data zonder daarbij onze rechten en privacy te respecteren.

Bigtech

De grote techbedrijven proberen ondertussen een voet tussen de deur te krijgen bij de Europesche gemeenschap. Zeker nu ze zich in toenemende mate geconfronteerd zien, met miljarden boetes voor privacyschendingen. Zo hebben Google, Apple, Facebook en Amazon hun lobbybudgetten in Brussel vervijfvoudigd.

De standaard

Europa, dat sinds privacywet GDPR de reputatie heeft internationaal de standaard te zetten.

Moet alleen nog aan burgers te laten zien, wat Brussel in de digitale wereld wil doen. 

Maar alles valt of staat bij het toezicht.

Vertrouwen

Technologische innovatie stimuleren, tegelijkertijd burgers beschermen tegen nieuwe technologieën, zodat burgers er vertrouwen in krijgen. 

Opendata

Een Europees systeem van open data, waarbij we data met elkaar delen om verspilling tegen te gaan. Een Europese cloudstrategie, die beoogt dat data binnen Europa worden opgeslagen.

Digitale bescherming

Europese Commissie kondigde in november vorig jaar aan dat een betere „digitale bescherming” van Europese burgers de belangrijkste prioriteit is. Maar zoekt nu de balans tussen stimulering van de Europese techsector en de bescherming van burgers.