Het potentieel van mobiliteitsdata te ontsluiten, is essentieel voor de digitale en groene transformatie.
In de huidige onderling verbonden wereld heeft de enorme hoeveelheid data die wordt gegenereerd door de dagelijkse bewegingen van mensen en goederen een groot potentieel. Mobiliteitsdata is een krachtige drijfveer voor verbeterde innovatie en efficiëntie, voor een verminderde impact op het milieu en een verbeterde levenskwaliteit voor iedereen. Het benutten van deze data kan leiden tot slimmere, veerkrachtigere infrastructuur en -diensten, vloeiender verkeer, eenvoudigere grensoverschrijdende reizen, concurrerendere ketens en eenvoudigere rapportage. Naast het eenvoudig verzamelen van data is de uitdaging om het gemakkelijker te maken om data te delen, op een veilige en gecontroleerde manier, en om het om te zetten in bruikbare informatie. Het benutten van het onbenutte potentieel van mobiele data is cruciaal om de ontwikkeling van AI en andere grensverleggende technologieën te ondersteunen.
Er zijn verschillende belangrijke initiatieven en wetgevende kaders opgezet om het gebruik van data te vergemakkelijken en te bevorderen.
De Europese strategie voor data die in februari 2020 werd geïmplementeerd, is gericht op het opzetten van een interne markt voor data, waarmee het concurrentievermogen van Europa op mondiaal niveau wordt gewaarborgd. Het is een uitgebreid plan om de toegang tot, het delen en het gebruik van data in alle sectoren, inclusief mobiliteit, te vergemakkelijken, en het potentieel ervan te benutten ten behoeve van de economie en de samenleving, terwijl de privacy van datasoevereiniteit wordt gewaarborgd.
Onder deze strategie zal de Europese Data Act zorgen voor een eerlijke toewijzing van waarde uit data en de toegang tot en het gebruik van data bevorderen. Het zal bijvoorbeeld de markt openen voor diensten op basis van voertuigdata, van reparaties tot verzekeringen. De uitvoeringswet voor datasets met een hoge waarde maakt belangrijke datasets van de publieke sector vrij beschikbaar in een machinaal leesbaar formaat, inclusief datasets over transportnetwerken (binnenwateren). Tot slot is de Data Governance Act gericht op het vergroten van het vertrouwen in data-intermediairs en het versterken van mechanismen voor het delen van data.
Een Europese strategie voor de data-unie om het kader voor bedrijven en overheden om data te delen te vereenvoudigen en te stroomlijnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande regels.
De EU bevordert ook actief de samenwerking met overheden en de industrie om gemeenschappelijke normen en beste praktijken te ontwikkelen voor het verzamelen, beheren en gebruiken van data. Verschillende initiatieven ondersteunen de digitalisering, waardoor het gemakkelijker wordt om mobiliteitsgerelateerde data te benaderen en uit te wisselen. Daarnaast ondersteunt Connecting Europe Facility (CEF) Digital de oprichting van Operationele Digitale Platformen (ODP’s), die de aanpassing van energie- en transportinfrastructuur ondersteunen en ICT-bronnen leveren om de stroom, opslag en verwerking van gegevens te vergemakkelijken, wat helpt bij de ontwikkeling van nieuwe slimme diensten.
Op weg naar een gemeenschappelijke Europese mobiliteitsdataruimte
De EU-datastrategie kondigde de oprichting aan van gemeenschappelijke Europese dataruimten in belangrijke sectoren, waaronder mobiliteit. Deze dataruimtes bieden de governance en infrastructuur die nodig zijn om de toegang tot, het bundelen en delen van data op een gecontroleerde en veilige manier te vergemakkelijken.
Hoewel er veel data wordt gegenereerd in de mobiliteits- en transportsector, is deze zeer gefragmenteerd. Te veel bedrijven worstelen om toegang te krijgen tot de data die ze nodig hebben, terwijl grote buitenlandse technologiebedrijven Europese data gebruiken om hun bedrijf te voeden.
De European Mobility Data Space (EMDS) heeft als doel om een gemeenschappelijke technische en bestuurlijke Het raamwerk om interoperabiliteit mogelijk te maken en belemmeringen voor toegang tot en delen van gegevens in de mobiliteits- en transportsector weg te nemen. Het bouwt voort op bestaande en opkomende transportdata-ecosystemen en helpt deze te federeren en met elkaar te verbinden. Het ondersteunt bedrijven en overheden door hen te helpen gegevens effectief te gebruiken en zo vooruitgang te boeken in technologieën en -diensten.
In het kader van het programma Digitaal Europa (DIGITAL) werd in september 2023 een voorbereidende actie afgerond die bestaande initiatieven in kaart bracht en mogelijke gemeenschappelijke bouwstenen identificeerde. In november 2023 startte een implementatieactie om data-infrastructuur en governancemechanismen beschikbaar te stellen ter ondersteuning van use cases in negen steden en regio’s, gericht op stedelijke mobiliteit, zoals multimodale routeplanning, monitoring van de milieueffecten van verkeer of het toegankelijker maken van vervoerswijzen voor mensen met beperkte mobiliteit. Een nieuwe actie heeft 15 miljoen euro toegewezen om een duurzame samenwerkingsstructuur op te zetten en verdere grensoverschrijdende mobiliteit en logistieke use cases te implementeren.
Onder de Connecting Europe Facility (CEF) zal een lopend onderzoek helpen bij het definiëren van de governancestructuur voor het EMDS en de rol van de interlinkinglaag die de vindbaarheid en toegankelijkheid van data in verschillende ecosystemen zal vergemakkelijken.
Tot slot zijn de European Digital Infrastructure Consortia (EDIC) een nieuw mechanisme om Multi-Country Projects te implementeren, opgericht door het Digital Decade Policy Programme 2030, ontworpen om de implementatie van duurzame infrastructuur te vergemakkelijken. De voortdurende voorbereiding van de Mobility and Logistic Data EDIC zou een belangrijke rol kunnen spelen bij de creatie, opschaling en levensvatbaarheid op de lange termijn van het EMDS.
Naast deze EU-initiatieven proberen verschillende data-ecosystemen, initiatieven, platforms en marktplaatsen – aangestuurd door lidstaten of particuliere actoren – het delen van data in de mobiliteitssector te vergemakkelijken. Belangrijke voorbeelden zijn:
Mobility Data Space: dit open, gedecentraliseerde ecosysteem, ondersteund door de Duitse overheid, maakt het mogelijk dat aanbieders van mobiliteitsdata data delen terwijl ze de controle behouden en bestaande mobiliteitsdataplatforms koppelen.
Eona-X: deze dataruimte voor mobiliteit, transport en toerisme is opgericht door toonaangevende particuliere partijen, waaronder luchtvaartmaatschappijen, spoorwegen, luchthavens, auto- en reistechnologiebedrijven. Het maakt deel uit van het GAIA-X-initiatief en is gericht op een naadloze integratie van reisdata over verschillende transportmodi om de reiservaring te verbeteren.
Basic Data Infrastructure (BDI): deze reeks overeenkomsten gericht op de logistieke sector stelt deelnemende partijen in staat om gezamenlijk een IT-netwerk te ontwikkelen dat het delen van vertrouwelijke data ondersteunt en tegelijkertijd de datasoevereiniteit waarborgt. De ontwikkeling en toepassing ervan worden ondersteund door de Nederlandse overheid.
Traffic Data Ecosystem: dit publiek-private partnerschap met ongeveer 200 organisaties uit Finland en daarbuiten, ontwikkelt regels voor het effectief delen van data in het verkeersdomein om innovatieve oplossingen voor datagebruik en een eerlijke data-economie te creëren. Het wordt ondersteund door Fintraffic.
De gemeenschappelijke Europese mobiliteitsdataruimte zal voortbouwen op de verschillende bestaande initiatieven. Het zal de interoperabiliteit tussen hen bevorderen door hulpmiddelen te leveren ter ondersteuning van hun convergentie en het vergemakkelijken van dataontdekking en -toegang in ecosystemen.
Het benutten van synergieën met andere gemeenschappelijke Europese dataruimtes (zoals toerisme, slimme gemeenschappen, Green Deal en productie) is essentieel, aangezien enkele van de meest veelbelovende kansen liggen op het kruispunt tussen sectoren. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de dataruimtes voor energie en mobiliteit, wordt het mogelijk om elektromobiliteitsdata te exploiteren en de energieproductie en -vraag te optimaliseren.
Om de interoperabiliteit tussen sectorale dataruimtes mogelijk te maken, ondersteunt de EU de ontwikkeling van een gemeenschappelijke blauwdruk, gedeelde standaarden en gemeenschappelijke bouwstenen. Het Digital Europe-programma financiert met name het Data Spaces Support Centre en de ontwikkeling van Simpl, de open-source slimme middleware voor Europese dataruimtes.