NextGenerationEU

The NextGenerationEU heeft een enorme en ongekende financiële vuurkracht van € 1.8 biljoen. Dat is de conclusies van de speciale bijeenkomst van de Europese Raad. Het akkoord dat is bereikt is een enorme prestatie en een Europese investering in de Europese Unie. En een van de grootste stimulansen voor investeringen en hervormingen overal ter wereld – investeren in de uitrol van 5G, netinfrastructuur, in AI en industriële digitalisering, in hernieuwbare energiebronnen, duurzaam transport, energiezuinige gebouwen. Zo bestrijden we klimaatverandering en moderniseren we volledig transparant. Het belang van het beschermen van onze waarden, en met name de rechtsstaat. We mogen hierbij het grotere plaatje niet uit het oog verliezen het belang om verenigd te blijven in de reactie op deze crisis: We hebben nu de kans om iets historischs voor Europa te bereiken. De druk van de crisis heeft deuren geopend die al lang gesloten waren. Hoe triest het ook is, dit is ook een kans voor Europa, voor onze gemeenschap. NextGenerationEU is een geweldig teken van solidariteit. Omdat NextGenerationEU gebaseerd is op de gemeenschapsmethode, zal het helpen om wonden te helen en ons samen te brengen. We dragen de last van de verantwoordelijkheid voor het lot van Europa en de toekomstige kansen van onze kinderen samen op al onze schouders.  En toch zullen we kritisch moeten zijn om er zeker van te zijn dat een verenigd Europa geen herhaling wordt van fouten uit ons verleden.

Niets is wat het lijkt

Smartphone apps worden in steeds meer landen verboden, waaronder TikTok, SHAREiT en WeChat uit veiligheidsoverwegingen. Het misbruik van smartphone-apps die beschikbaar zijn op Android- en iOS-platforms voor het stelen en heimelijk verzenden locatie gegevens neemt zienderogen toe. Het verzamelen van deze gegevens, het verzamelen en profileren ervan doet uiteindelijk afbreuk aan de soevereiniteit en integriteit, en is een zaak van zeer diepe en onmiddellijke zorg.

Twee toonaangevende cyberbeveiligingsbedrijven kwamen in 2016 al met bewijs dat smartphone apps werden gebruikt om de opinie van gebruikers te beïnvloeden. Tevens werden gebruikers naar nieuwssites geleid die hun gedachtegoed in een bepaalde richting stuurden.

Hierdoor kijken we misschien niet langer naar smartphone apps vanuit een technologisch of kostenvoordeelperspectief, maar puur vanuit een strategisch perspectief. Of het nu gaat om cyberaanvallen of investeringen in technologiebedrijven. De meningen over smartphone apps zijn verdeeld zeker als we verleden kijken en de schandalen rond een overheid die gegevens stal, UC Browser, SHAREit, WeChat en enkele Mi-apps. De meeste hiervan waren Chinese apps en onder de niet-Chinese apps bevond zich TrueCaller. Sinds 2017 worden beveiligingsproblemen van deze smartphone apps erkend omdat er ook sprake was van voorgevoeligheid van datagevoeligheid en datamining-problemen.

We lekken informatie.

De meesten van ons hebben al genoeg moeite om alles in huis up-to-date te houden. Daarbij komt dat onlangs een reeks kwetsbaarheden werd gevonden in een softwareprogramma dat wordt gebruikt om honderden miljoenen apparaten te verbinden. Terwijl deze kwetsbaarheid wordt aangepakt, is de vraag of onze privacy is gewaarborgd. Want hoeveel apparaten hebben we in huis die communiceren met de buitenwereld waarop we geen invloed uit kunnen oefenen. Om te kunnen waken over onze privacy is het van cruciaal belang dat we er voor zorgen dat we inzage hebben in de communicatie van alle apparaten in ons huis.

Vrijwel iedereen is bekend met internet en het algemene gebruik ervan om apparaten zoals camera’s, lampen, koelkast, speakers, computers en mobiele telefoons aan te sluiten, echter kunnen we niet makkelijk zien met wie we aansluiting maken. Naarmate we meer dingen aansluiten, werd het mogelijk vrijwel alles dat via een netwerk is verbonden te bedienen of uit te lezen. Zo maakten we eenvoudige elektronica slimmer en lieten steeds dingen zich op afstand beheren. Waardoor het mogelijk is om elk apparaat in uw huis te bedienen en te bewaken, van verwarming en koeling tot het sproeisysteem van de koelkast tot babyfoons.

Dit leid echter tot kwetsbaarheden die onze privacy bedreigen. Een recente wake-up call over de kwetsbaarheid in het TCP / IP-protocol dat wordt gebruikt om honderden miljoenen apparaten met elkaar te verbinden druk ons met de neus op de feiten. De software van één bedrijf dat wordt gebruikt om honderden miljoenen apparaten met elkaar te verbinden. Blijkt zo lek als een mandje bevat zeker 20-kwetsbaarheden, en de fabrikanten die de software gebruiken, zijn mogelijk niet op de hoogte welke apparaten de kwetsbare software gebruiken.

Inzage gegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft 2019 boetes opgelegd aan bedrijven. Volgens de AP brachten deze bedrijven ten onrechte kosten voor inzage van persoonsregistraties in rekening.

Veel bedrijven waren tegen openbaarmaking en kwamen in geweer, de voorzieningenrechter is het echter met de AP eens dat de AVG is overtreden, en dat de boete terecht is.

De meeste bedrijven hebben hun beleid inmiddels aangepast andere bedrijven zijn van mening dat zolang er geen boete is opgelegd de werkwijze niet ter discussie staat.

Gegevens verzamelen

Hoe bedrijven gegevens verzamelen (en wat ze ermee doen)

Naarmate technologieën die gegevens vastleggen en analyseren toenemen, nemen ook de mogelijkheden van bedrijven toe om gegevens te plaatsen en er nieuwe inzichten uit te halen. Het internet der dingen en kunstmatige intelligentie zijn twee cruciale instrumenten voor het vastleggen, analyseren en verzamelen van informatie, die veel bedrijven voor verschillende doeleinden gebruiken, waaronder een beter begrip van de dagelijkse activiteiten van hun klanten.

Van klanten gedrag tot voorspellende analyse, bedrijven verzamelen, bewaren en analyseren dagelijks grote hoeveelheden kwantitatieve en kwalitatieve gegevens over hun klantenbestand. Sommige bedrijven hebben hun bedrijfsmodel opgebouwd rond klantgegevens, klantgegevens zijn big business.

En die business lijkt alleen maar groter te worden nu we aan de vooravond staan van de lancering van 5g. En de grote telecombedrijven startups, scale ups en jonge bedrijven gratis toegang geven tot hun netwerk in ruil voor klantgegevens. Waarbij de gegevens over klanten gedrag zorgen voor gratis toegang tot het netwerk van de telecombedrijven. Altijd verbonden maar met wie allemaal is dan nog wel even de vraag.

Want bij elke aankoop of abonnement kunnen klantgegevens worden gedeeld die op het eerste gezicht onschuldig lijken. En zo wordt je auto, motor, brommer of fiets een data provider die klantgegevens deelt, die tot nieuwe inzichten lijden. Of het beperkt blijft tot deze klantdata is nog wel de vraag, immers alle apparaten kunnen gratis met het 5g netwerk worden verbonden. Om zo een nog completer beeld te vormen over de klant en zijn gedrag.