Privacyregelgeving verplicht de overheden, bedrijven of organisaties over het algemeen om alle gegevens die ze verzamelen of verwerken veilig op te slaan. En wat ze met die gegevens mogen doen, is streng gereguleerd.
Inmiddels valt 65% van de wereldbevolking onder enige vorm van privacyregelgeving. En is het een uitdaging om aan de regelgeving te voldoen.
Bijna 20 jaar hebben overheden, bedrijven en organisaties vrij spel gehad bij het verzamelen van persoonlijke gegevens uit elektronische transacties en internetgebruik.
En moeten nu hun procedures aanpassen om in overeenstemming te zijn met de nieuwe wetgeving en regelgeving. Een prioriteit voor transacties en correspondentie met betrekking tot e-commerce en sociale media.
Daartoe gedwongen door het toenemend wantrouwen van de consument, overheidsoptreden en concurrentie om klanten. Maar ook door strikte regels en voorschriften op gelegd door overheden. De impact hiervan verandert de omstandigheden in niemandsland, waardoor zowel overheden, bedrijven als organisaties niet ongebreideld kunnen omgaan met persoonlijke gegevens.
“Verreweg de grootste uitdaging waarmee ze worden geconfronteerd, is het bijhouden van de grote hoeveelheid gegevens die wordt beheerd, en die onderhevig is aan de vereisten voor gegevensprivacy”
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa een fundamenteel mensenrecht,
Het beschermen van dit recht is een complexe zaak door de manier we onze infrastructuur inrichten. Gegevensprivacy en -beveiliging zijn de belangrijkste uitdagingen bij het implementeren van een cloudstrategie, een prominent punt van zorg.
Bij het implementeren van een cloudstrategie lopen we tegen uitdagingen aan, zoals het beheersen van cloudkosten, uitdagingen op het gebied van gegevensprivacy en beveiliging, en een gebrek aan vaardigheden/expertise op het gebied van cloudbeveiliging.
Met een strengere focus op het beveiligen van privacygegevens, doemt dat probleem op naarmate meer organisaties naar de cloud migreren.
Succesvol voorbereiden op de wetgeving inzake gegevensprivacy kan maar daarvoor moeten initiatieven op het gebied van gegevensprivacy concreet worden door een eindverantwoordelijke die dit fulltime doet.
Nog te veel overheden, bedrijven en organisaties beschouwen dataprivacy als een parttime project voor hun webteams, in plaats van een fulltime zakelijk initiatief dat een aanzienlijke impact kan hebben op de klantrelaties, het moreel van de werknemers en de merkreputatie.
Het beheren van verzoeken van betrokkenen die op basis van het recht van individu om geïnformeerd te worden over de persoonlijke gegevens die over hen zijn verzameld, het recht om af te zien van de verkoop van persoonlijke informatie aan anderen, of het recht om te worden vergeten door verzamelende organisaties.
Het beoordelen van de naleving en reikwijdte van specifieke regelgeving (bijv. AVG, CCPA).
Technische beoordelingen maken voor externe leveranciers en beoordelen en inschatten van de potentiële risico’s voor de verzamelde gegevens.
Mogelijkheden voor toestemming voor cookies uitbreiden, zoals de integratie van toestemming voor cookies in compliance-workflows als onderdeel van proactieve zorgvuldigheid
Het kan voor overheden, bedrijven en organisaties moeilijk zijn om het snel evoluerende privacylandschap van vandaag te begrijpen, evenals hoe specifieke regelgeving op hen van toepassing is. Door proactief maatregelen te nemen, kunnen overheden, bedrijven en organisaties in de toekomst echter op de hoogte blijven van de wet en regelgeving inzake gegevensprivacy.
Door de status van de gegevensprivacyregelgeving in de landen, provincies en staten waar de oorsprong ligt van de bewaarde gegevens te monitoren.
Een taskforce te creëren voor gegevensprivacy die de focus van de organisatie kan verbeteren en de aandacht van de directie voor privacy-initiatieven kan vergroten.
En op de hoogte blijven van nieuwe wetgeving inzake gegevensprivacy, zoals de voorgestelde American Data Privacy and Protection Act (ADPPA).
Daarbij is ook belangrijk om de extra langetermijnvoordelen van naleving van gegevensprivacy in het oog te houden. Het versterkt namelijk de algehele cyberbeveiliging door het bewuster omgaan met gegevens en is een eerste stap in het herstellen van het klant vertrouwen.