Welke gegevens worden er verzameld en hoe doen ze dat
Enorme datagroei roept grote vragen op zeker nu we steeds meer van onze gegevens delen en die gegevens worden steeds persoonlijker – details over locatie, fitness en recentelijk zelfs DNA – al deze gegevens worden verzameld, gecombineerd en gebruikt op allerlei manieren zonder de privacy in gevaar te brengen.
Transparant handelen is hier een groot goed: ‘waar komt de informatie vandaan, hoe wordt deze gebruikt en hoe profiteer je hiervan’. Maar aangezien gegevens uit meerdere bronnen komen, op meer manieren dan ooit tevoren, is bijhouden van de herkomst vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan.
WAAR GEGEVENS VANDAAN KOMEN
Op traditionele manieren leren bedrijven voornamelijk over u door het verzamelen van persoonlijk identificeerbare informatie. Ze vragen om uw contactgegevens, verzamelen telefoonnummers, adressen, e-mail adres of laten u een enquête in te vullen.
Met behulp van klassieke analytische technieken – eenvoudige afleiding, statistische modellen, bevolkingssegmentatie en propensity scores – kan deze informatie niet alleen een beeld van u vormen, maar ook van een bredere demografie samenstellen, waardoor u makkelijker kan worden verleid en een betere gebruikers ervaring heeft als hun producten gebruikt.
OBSERVATIE
De meeste van deze ‘nieuwe gegevens’ worden online verzameld. En de meeste online informatie wordt niet verzameld door traditionele bronnen. In plaats daarvan neemt het de vorm aan van anonieme cookie-ID’s, mobiele ID’s en op interesses gebaseerde gegevens die worden gegenereerd telkens wanneer we een website bezoeken, een app openen of op een specifiek product klikt verzameld. Deze observatiegegevens helpen een levendiger en gedetailleerder beeld van ons te schetsen, en verdere analyse kan inzichten opleveren over leeftijd, winkelgewoonten, inkomen en nog veel meer.
Het probleem is dat, met al deze nieuwe gegevens die observatief verzameld zijn, het moeilijker is te begrijpen welke informatie we delen en hoe deze zal worden gebruikt. Natuurlijk weten we als consumenten allemaal tot op zekere hoogte dat we details overhandigen wanneer we bepaalde services gebruiken, maar als we eerlijk zijn, hoeveel ze van ons weten en de echte details van waar we mee instemmen wanneer we op de ‘ knop cookies accepteren’ klikken weten we maar weinig.
Als u als klant weet welke informatie wordt verzameld en begrijpt hoe deze zal worden gebruikt, is de kans groter dat u in stemt wanneer dit ertoe leidt dat u een gerichte aanbieding ontvangt voor iets dat u echt nodig heeft of wilt.
WAAROM
Echter hiervoor moet u zich op u gemak voelen bij de gegevens die u deelt en dat deze op de door u verwachte manier worden gebruikt, namelijk het creëren van de diepgaande, persoonlijke ervaringen die zonder onze input is niet mogelijk.
Deze transparantie is belangrijk en u zult het gemakkelijker vinden afstand te doen van u gegevens. Als bedrijven u precies zouden vertellen welke gegevens ze verzamelden en waarom.
De moraal? Zolang u weet hoe het werkt. Is het niet-weten – en ongewenste verrassingen – wat u echt kan schaden.