Data van levensbelang

Is onze data het levensbloed van elk bedrijf, instelling of de overheid. Zonder u zou ze immers helemaal niet bestaan. Om u als klant goed van dienst te zijn, moet men weten wie u bent, wat u nodig heeft, wat u wil en hoe u zich gedraagt.

Wanneer bedrijven, instellingen en overheden echter een groot en divers klantenbestand bedienen, met name als ze sommige of al hun bedrijfsactiviteiten online uitvoeren, kan het moeilijk zijn om dergelijke essentiële klantinformatie te verzamelen. Vaak ligt de sleutel tot het kennen van u als klant in de gegevens die u bij elke interactie achterlaat en dus deelt. Maar van wie zijn die gegevens precies? Van u als gebruiker? Het bedrijf, de instelling of overheid? Allemaal? Geen van alle?

Het is een uiterst belangrijke vraag die niet zomaar kan worden beantwoordt, omdat het zowel relatie met u als klant de bedrijfsprocessen in het algemeen diepgaand vormgeeft. De keuzes die gemaakt worden met betrekking tot het verzamelen en beheren van uw gegevens kunnen inderdaad het ideologische en ethische kader bepalen waarbinnen het bedrijf, de instellingen of de overheid opereert.

Om deze reden is het absoluut noodzakelijk om de enorme morele en financiële waarde van uw gegevens te erkennen en hun unieke en onvermijdelijke verplichting te waarderen om de hoogste ethische normen te handhaven bij het verkrijgen en gebruiken van dergelijke gegevens.

Een van de grootste uitdagingen daarbij is het bepalen hoe ethische gegevenspraktijken moeten worden gedefinieerd en geïmplementeerd, daarbij is de poging om te bepalen wie de eigenaar is of zou moeten zijn van de gegevens. Ethische praktijken zijn in het algemeen gebaseerd op het uitgangspunt dat uw de individuele klant uw persoonlijke gegevens “bezit”, waaronder niet alleen demografische gegevens zoals leeftijd en geslachtsidentiteit, maar ook gedragsgegevens, zoals bestedingspatroon en kooppatronen.

Het vermoeden van individuele eigendom van gegevens is vooral duidelijk in het concept van het ‘datadividend’, dat voorstelt dat bedrijven een soort kleine vergoeding betalen aan u als klant van wie ze gegevens verzamelen voor marketing- of andere zakelijke doeleinden.

Deze strategie conceptualiseert in wezen het ethische gebruik van gegevens als een soort waarde-uitwisseling: u biedt het bedrijf iets van monetaire en/of strategische waarde (d.w.z. hun persoonlijke/eigen gegevens) en wordt in ruil daarvoor financieel gecompenseerd. Dit waarde-uitwisselingsmodel is ontworpen om uitbuiting te voorkomen en ervoor te zorgen dat bedrijven niet profiteren ten koste van u als klant of zonder dat u een gelijkwaardige winst geniet.

Of een bedrijf, instelling of overheid ervoor kiest om een ​​datadividend uit te keren aan u of u op een andere manier te compenseren voor het gebruik van uw data, een cruciaal punt in de data-ethiek is transparantie. Wanneer u ervan uitgaat dat u, uw persoonlijke gegevens “bezit”, dan vereist de ethische praktijk dat bedrijven, instellingen en overheden het hoogste niveau van transparantie handhaven met betrekking tot hun praktijken voor het verzamelen, opslaan, gebruiken en verspreiden van klantgegevens.

Het is dus de plicht om ervoor te zorgen dat u op de hoogte bent van en toestemming geven voor het verkrijgen, bewaren en gebruiken van uw persoonlijke informatie. Het beveiligen van de geïnformeerde toestemming van u de klant met betrekking tot gegevenspraktijken is echter vaak een veel ingewikkelder proces dan de huidige standaard, die doorgaans alleen het verstrekken van een “algemene voorwaarden” -overeenkomst inhoudt die u als de klant moet goedkeuren voordat de zakelijke transactie kan worden voltooid .

Omdat dergelijke overeenkomsten vaak moeten worden goedgekeurd voordat een product kan worden besteld of een dienst kan worden verleend, kan het proces meer dwingend dan volledig vrijwillig zijn, waardoor zowel de transparantie als de persoonlijke autonomie waarop ethische praktijk is gebaseerd, wordt ondermijnd.

Zoals is aangetoond, werken ethische bedrijven, instellingen en overheden doorgaans volgens twee belangrijke aannames met betrekking tot uw gegevens: dat u het individu eigenaar is van uw gegevens en dat bedrijven, instellingen en overheden geen misbruik kunnen maken van u (of uw persoonlijke informatie) voor het gewin van het bedrijf, de instelling of de overheid.

Terwijl concepten zoals het datadividend proberen het ene activum (de gegevens van u) in te ruilen voor een ander (financiële vergoeding), zijn er in feite een aantal directe voordelen die u als klant kunt genieten wanneer u, uw gegevens deelt. Gegevens die bijvoorbeeld worden gebruikt om gedragsanalyses te vergemakkelijken, kunnen u helpen beschermen tegen fraude en andere vormen van identiteitsdiefstal door u te waarschuwen voor ongebruikelijke activiteiten op u rekening.

Zoals de bovenstaande discussies suggereren, zijn ethische praktijken met betrekking tot gegevens ontworpen om ervoor te zorgen dat u volledig wordt geïnformeerd over het gebruik van uw gegevens, dat u een billijk voordeel geniet van het delen van uw gegevens en dat u willens en wetens instemt met het verzamelen en gebruik van uw gegevens voor een bepaald doel en op de beschreven manier.

Ervoor zorgen dat u als klant het proces begrijpt, ermee instemt en er voordeel uit kan halen, zoals is aangetoond, kan een moeizaam proces zijn. Om deze reden zullen ethische bedrijven, instellingen en overheden proactief zijn bij het samenstellen van multidisciplinaire teams om te beslissen over de meest effectieve strategieën voor het ethisch verkrijgen en gebruiken van uw gegevens. Samenwerken met technologen, analisten, marketeers, juridische vertegenwoordigers en andere belanghebbenden is essentieel om het probleem van geïnformeerde toestemming en rechtvaardige compensatie met betrekking tot uw gegevens aan te pakken.

Uw gegevens zijn misschien wel de brandstof die de motor van het samenleving draaiende houdt. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat de privé-informatie van u op een ethische manier is verzameld, opgeslagen, gebruikt of gedeeld. Ethische processen voor uw gegevens zijn diep geworteld in kwesties van eigendom, transparantie, toestemming en billijke waarde-uitwisseling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *