Gegevens delen.

Uw smartphone kan gegevens delen met je verzekeringsmaatschappij

Hoe we rijden, is iets wat onze verzekeringsmaatschappij graag zou willen weten, en sommige bestuurders geven die informatie graag op in de hoop lagere premie te betalen. Maar zelfs zonder je toestemming wordt je rijgedrag gedeeld via je smartphone en niet altijd met je toestemming.

Een OBD-sensor die wordt gebruikt om je gedrag als bestuurder te monitoren. Blijkt door autofabrikanten gebruikt om gegevens te verzamelen over het rijgedrag van miljoenen automobilisten. Verzekeraars gebruikten de informatie op hun beurt om tarieven vast te stellen. In de meeste gevallen bleek dat chauffeurs geen idee hadden dat ze werden gemonitord.

Na de onthulling beloofde autofabrikanten dat ze zou stoppen met het monitoren van de eigenaren van de door hun verkochte auto’s. Maar dat betekent niet dat het rijgedrag niet wordt gemonitord en verkocht aan verzekeringsmaatschappijen, waarschijnlijk ook nog zonder je medeweten. In dit geval blijkt dat de leverancier van deze gegevens je smartphone is.

Daarbij zijn er een toenemend aantal smartphone-apps die je rijgeschiedenis volgen en gegevens delen met verzekeringsmaatschappijen.

Omdat de verzekeringssector, hongerig is naar inzichten in hoe we rijden, waarvoor ze zich hebben gewend tot autofabrikanten en smartphone-apps om je rijgedrag te volgen. De informatie die wordt verzameld kan onder meer betrekking hebben op de vraag of je te hard rijdt, of je de neiging hebt om op de rem te trappen, zelfs of je de neiging heeft om tijdens het rijden op uw telefoon te kijken.

Een aantal smartphone-apps kunnen die gegevens nu bijhouden opslaan op je smartphone en op een geschikt moment doorgeven aan de verzekeringsmaatschappijen.

Verschillende apps kunnen je gedrag volgen, waarvan sommige je misschien verrassen. Bijvoorbeeld een dienst die is ontworpen om je te helpen de beste plekken te vinden om goedkoop te tanken door de brandstofprijzen bij nabijgelegen tankstations weer te geven. Maar het biedt verschillende andere functies, waaronder de mogelijkheid om uw brandstofefficiëntie te vergroten. Daarbij wordt aan de hand van het rijgedrag bepaald of je de laagst mogelijke verbruik kan halen.

Je rijgedrag speelt ook een rol in de premie van een autoverzekering.

Verschillende autobedrijven, volgen met externe apps je gedrag achter het stuur en verkopen deze gegevens vervolgens aan data-aggregators. 

Deze informatie kan eenvoudig worden gebruikt om te bepalen hoe je rijdt en vervolgens een score te creëren die helpt bij het bepalen van je verzekeringspremie.

Ondanks dat de meeste fabrikanten vertelden dat je de mogelijkheid hebt om om je af te melden voor het gegevensverzamelingsproces, is dit niet altijd het geval. En zelfs als ze ogenschijnlijk de mogelijkheid hebben om het delen van gegevens te weigeren, weten we misschien niet dat we worden gevolgd, noch hebben we enig idee hoe we dat proces kunnen stoppen.

Een voorbeeld is de brandstofefficiëntie-tracker. Er wordt wel opgemerkt dat de functie ‘mogelijk wordt gemaakt door een app developer’, maar details worden in een klein grijs lettertype geplaatst onder een grote rode knop.

Waarop we klikken om de app te installeren. Er is niets waaruit blijkt waar we het er mee eens zijn dat onze informatie wordt gedeeld. Afmelden voor de trackingfunctie op smartphone-apps kan volgens lastig zijn. In sommige gevallen kan het lastig zijn om simpelweg te achterhalen waar we dit kunnen uitschakelen.

Acht autofabrikanten zijn inmiddels betrokken misbruik van consumentengegevens. Een verkoopargument voor het gebruik van apps van deze fabrikanten was dat de apps kunnen helpen om het aantal ongevallen te verminderen als gevolg van het veranderingen in je gedrag.

Daarbij zijn er genoeg automobilisten die bereid zijn hun rijgedrag weg te delen. Verschillende bedrijven, pitchen openlijk programma’s waarmee je, je kunt aanmelden voor een op gedrag gebaseerde verzekeringspolis.

Dergelijk polis vereist doorgaans dat je een volgapparaat in de OBD II-poort van een je auto installeert. De stekker die wordt normaal gesproken wordt gebruikt om problemen te diagnosticeren, zoals een defecte motorcontroller.

Maar de gegevensstroom biedt ook doorlopende gegevens over hoe het voertuig wordt bestuurd. Smartphones kunnen aanvullende informatie bijhouden, bijvoorbeeld of de smartphone wordt gebruikt terwijl het voertuig in beweging is, een teken dat we mogelijk afgeleid worden tijdens het rijden.

De wijdverbreide uitwisseling van gegevens leidt tot veranderingen in de manier waarop deze worden verzameld en verwerkt.

Verschillende bedrijven vertelde ons dat ze geen gegevens van derden kopen of gebruiken om tarieven te bepalen. En beweren dat ze alleen op tracking gebaseerde gegevens toepassen als ze specifiek kiezen voor het gebruik van door het bedrijf geleverde trackingapparatuur of smartphone-apps.

Volgens de AVG kunnen automobilisten alle gegevens opvragen die zijn verzameld door bedrijven die hen volgde via trackingapparatuur of smartphone-apps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *