De NAVO-Bondgenoten zijn overeengekomen een nieuw centrum op te richten om zich beter te kunnen beschermen tegen steeds geavanceerdere cyberdreigingen.
Het NAVO Integrated Cyber Defense Center (NICC) zal de bescherming van NAVO- en bondgenootschappelijke netwerken en het gebruik van cyberspace als operationeel domein verbeteren. Het Centrum zal informeren over mogelijke dreigingen en kwetsbaarheden in cyberspace, inclusief particuliere civiele kritieke infrastructuren die nodig zijn om activiteiten te ondersteunen.
Het Centrum zal civiel en militair personeel uit de hele NAVO-onderneming, de geallieerde landen en deskundigen uit de industrie samenbrengen. Het zal gebruik maken van geavanceerde technologieën om ons situationeel bewustzijn in cyberspace te vergroten en de collectieve veerkracht en defensie te verbeteren.
In overeenstemming met de gedeelde waarden en internationale verplichtingen van de Bondgenoten zal het Centrum een op normen gebaseerde, voorspelbare en veilige benadering van cyberspace bevorderen.
Cyberbedreigingen voor de veiligheid zijn complex, destructief en dwingend, en komen steeds vaker voor. Cyberspace wordt te allen tijde betwist en kwaadaardige cybergebeurtenissen vinden elke dag plaats, van aanvallen op laag niveau tot technologisch geavanceerde aanvallen. Reageren door het vermogen te versterken om kwaadaardige cyberactiviteiten op te sporen, te voorkomen en erop te reageren. Daarbij vertrouwen we op een sterke en veerkrachtige cyberdefensie om de drie kerntaken: afschrikking en verdediging, crisispreventie en -beheersing, en coöperatieve veiligheid. Het moet voorbereid zijn om netwerken en operaties te verdedigen tegen de toenemende verfijning van de cyberdreigingen waarmee het wordt geconfronteerd.
De focus op het gebied van cyberdefensie ligt op het beschermen van netwerken, het opereren in cyberspace, het helpen om veerkracht te vergroten en het bieden van een platform overleg en collectieve actie.
Cyberspace staat voortdurend ter discussie, omdat kwaadaardige actoren steeds vaker proberen landen te destabiliseren door kwaadwillige cyberactiviteiten en -campagnes in te zetten. Potentiële tegenstanders proberen kritieke infrastructuur te degraderen, zich te bemoeien met overheidsdiensten, inlichtingen te verkrijgen, intellectueel eigendom te stelen en activiteiten te belemmeren. Het actief bestrijden van het groeiende aantal substantiële en aanhoudende cyberdreigingen, voor democratische systemen en kritieke infrastructuren.