Het is Oorlog

In 1971 een oorlog tegen drugs begonnen die in 2001 gezelschap kreeg van de War on Terror. Dit jaar begon de president van de Verenigde Staten een wereldwijde War on Data om het kwaadwillige verzameling van persoonsgegevens te ‘bestrijden’. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten een oorlog voert om de digitale Clone van zijn burgers. Hoewel dit een verschuiving van het slagveld betekent naar cyberspace en handel in gegevens, is de kans groot dat ook deze oorlog aanzienlijk menselijk leed met zich meedraagt.

In 1971 verklaarde de Amerikaanse president Richard Nixon de ‘War on Drugs (WoD)’ om vraag en aanbod verdovende middelen uit te bannen. Onderdelen uit deze oorlog waren een drugsverbod, militaire hulp en militaire interventies. De prijs die we betaalde was zowel menselijk als financieel enorm, het heeft miljarden dollars gekost en jaarlijks duizenden levens geëist.

In 2001 begon de Amerikaanse president Bus de ‘War on Terror (WoT)’ in reactie op de aanslagen van 11 september. Dit koste tot nu toe tussen de 480.000 en 507.000 mensen het leven (Afghanistan, Pakistan, Irak). Tijdens deze oorlog evolueerde de manier van oorlogvoering met behulp van gewapende drones. Dit betekende ook dat de gevechten steeds meer vanuit een vaste basis konden worden gevoerd zonder grote verplaatsingen van manschappen en materieel. Langzaam maar zeker werden de War on Drug en de War in Terror samengesmolten.

Begin dit jaar lanceerde president Trump de ‘War on Data’ (WoDa). Waarbij er belangrijke maatregelen genomen zijn om de kwaadwillige verzameling van persoonsgegevens van burgers te bestrijden. En terwijl andere oorlogen werden en worden gevochten met militaire instrumenten, vertrouwt de War on Data op het beperken van de handelsvrijheden en het herzien van het handelsbeleid, handel en reguleringen.

Digitale lichamen zoals afbeeldingen, informatie, biometrische gegevens en andere gedigitaliseerde gegevens vertegenwoordigen de nieuwe economie , maar daarover hebben we maar weinig zeggenschap of controle. Kwesties als controle en zeggenschap zijn met name relevant wanneer dergelijke gegevens worden opgeslagen in databases waartoe toegang kan worden verleend (bijv. Via min of meer openbare overeenkomsten voor het delen van gegevens), geforceerd (bijv. Hacking) of als bijproduct van onbedoelde lekken.

Hoewel de War on Data op dit moment een duidelijk vijand heeft zal de impact ervan waarschijnlijk aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldbevolking. Dit houd verband met het verzamelen van digitale gegevens als antiterreurtechnologie, waarbij enorme hoeveelheden digitale data worden verzameld, ook wanneer de gronden voor verdenking ontbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *