Edge beloften

De focus voor het gebruik van computers verandert voortdurend, van mainframes tot desktops tot de cloud en nu Edge. Die de manier waarop we werken, leven en spelen zal veranderen.

Met 6,8 miljard mensen en 20 miljard verbonden sensoren en apparaten hebben we een nieuwe wereld van gedecentraliseerde intelligentie gecreëerd. Met nieuwe mogelijkheden die een revolutie zal ontketenen door alle nieuwe mogelijkheden zoals gezondheidszorg op afstand, nieuw gedrag en nieuwe vormen van verstoring. Edge computing versnelt het vermogen om bionisch te worden door toegang tot enorme datasets, waarvan vele betrekking hebben op menselijke activiteit, en de middelen om deze informatie op nieuwe manieren te begrijpen door middel van kunstmatige intelligentie.

Edge zal net als eerdere verschuivingen, winnaars en verliezers kennen. En genereert in vergelijking met cloud computing complexere vaardigheden en mogelijkheden, waardoor de winnaars van vandaag misschien niet die, van morgen.

Edge computing heeft de afgelopen jaren veel aan terrein gewonnen, maar het idee om verwerking en intelligentie dichter bij de gebruiker te brengen, is al een paar decennia oud. Rond de eeuwwisseling begonnen bijvoorbeeld contentdistributienetwerken (CDN’s) rekenkracht en opslag dichter bij de gebruiker te brengen, waarbij regionale datacenters het Wereld Weide Web zich kon versnellen.

De connectiviteit en gegevensstromen die edge computing tot leven brengen, zijn gebaseerd op de hardware en infrastructuur die de edge met de cloud verbinden.

Wanneer we gegevens aan de uiterste rand van het netwerk worden verwerkt, worden de latentie- en bandbreedtekosten drastisch verminderd, zonder concessies te doen aan de mogelijkheid om data centraal te verwerken.

De verzamelde data zal naar verwachting sterk blijven groeien, verdubbelen en een aanzienlijke groei stimuleren. Naarmate er meer gebruikersscenario’s en nieuwe technologieën opduiken, is de verwachting dat de hoeveelheid data jaarlijks zal toenemen.

De meeste huidige gebruikersscenario’s zijn afhankelijk van reken- en opslagmogelijkheden in of nabij het apparaat die de snelheid verhogen of de afhankelijkheid van connectiviteit verminderen. Dienovereenkomstig vormen de smartphones interessante hubs bij decentraal verwerken van data, terwijl 5G en andere geavanceerde netwerken worden uit gerold, wat de groei van de Edge nog meer zal versnellen.

Daarbij heeft Edge computing het voordeel van een lage latentie, betere betrouwbaarheid, mogelijk betere beveiliging, tegen lagere kosten en meer gemak.

Een smartgrid met privévoertuigen, openbaar vervoer, vrachtwagens en het delen van fietsen en scooters. Bewaking en onderhoud op afstand. Met geavanceerde automatisering en baanbrekende Edge-architecturen gebouwd met real-time algoritmen en machine learning. De basis voor snelle groei.

Deze ambities zijn gebaseerd op de sterke indicatoren en het bouwen aan nieuwe mogelijkheden. Die benadering is gericht op het lokaal verwerken van gegevens om een ecosysteem op te bouwen, met de edge mogelijkheid om hardware, software en connectiviteit te combineren die normaal moeilijk samen te brengen onder een gemene deler.

De Edge is een natuurlijke uitbreiding en combineert rekenkracht en opslagcapaciteit van de hardware en de connectiviteit. Om zo ecosystemen te creëren en te profiteren van de schaal en horizontale expansie.

Het is belangrijk om evenwicht te vinden voor applicaties en platforms om zo end-to-end-oplossingen te bouwen.

De uitrol van 5G zal extra mogelijkheden creëren voor het bieden van lokale verwerking van data, ecosystemen waarbinnen data wordt verwerkt op je eigen smartphone.

Betrouwbare communicatie met lage latentie om Edge-ecosystemen te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *