GAIA-X

De Europese cloud vordert en de lancering van de eerste applicaties staat gepland voor eind 2021. Maar is dit een belangrijke stap voor de digitale soevereiniteit van Europa. En kunnen bedrijven binnen de EU ook echt profiteren van GAIA-X.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen pleit voor een sterke Europese data-economie, als krachtige motor voor innovatie. De uitrol van een Europese cloud op basis van GAIA-X is daarbij een belangrijk element.

Het GAIA-X vindt zijn oorspronkelijk in Duitsland en Frankrijk om samen een ​​Europees data-ecosysteem te creëren. En het idee op zich werd gelanceerd in 2019 en is sindsdien continu doorontwikkeld.

Echter voor het welslagen van het GAIA-X is het cruciaal om zoveel mogelijk Europese partners aan boord te halen. Vrijwel alle bedrijven in Europa zijn afhankelijk van vertrouwde data-ecosystemen. Maar vooral middelgrote bedrijven hebben behoefte aan gemakkelijke toegang tot datanetwerken die voldoen aan de hoge Europese veiligheidsnormen. Om de digitale soevereiniteit van Europa te realiseren, in de zin van het versterken van de eigen competenties en technologieën, is het succes van dit project dus cruciaal.

Om zich in de internationale concurrentie te kunnen laten gelden, zouden ook bedrijven die werken met gebruikersdata in toenemende mate bij het project betrokken moeten worden. Hierdoor kan worden gegarandeerd dat de digitale datadiensten die via GAIA-X worden geleverd, zo goed mogelijk aan de eisen voldoen door het gebruik van GAIA-X in het bedrijfsleven. Door de uniforme manier van werken zou de wetenschap de verzamelde data beter kunnen benutten. Doordat alle geïnteresseerde partijen die de waarden in GAIA-X volgen de data kunnen delen.

Het gemeenschappelijke doel moet zijn GAIA-X samen te ontwikkelen en gebruiken binnen de huidige Europesche regelgeving.

Gaia-X vertegenwoordigt de volgende generatie data-infrastructuur en is een open, transparant en veilig digitaal ecosysteem. Waar data en diensten beschikbaar kunnen worden gesteld, verzameld en gedeeld in een omgeving van vertrouwen.

De architectuur van Gaia-X is gebaseerd op het principe van decentralisatie. Gaia-X is het resultaat van een groot aantal afzonderlijke platforms die allemaal een gemeenschappelijke standaard volgen – de Gaia-X-standaard.

Samen ontwikkelen we in Europa een data-infrastructuur op basis van de waarden openheid, transparantie en vertrouwen. Er ontstaat dus geen cloud, maar een netwerksysteem dat veel cloudserviceproviders met elkaar verbindt.

Zodat burgers hun data kunnen delen en dat zij er controle over houden. Burgers moeten op deze manier kunnen beslissen wat er met hun gegevens gebeurt, waar deze worden opgeslagen en altijd de soevereiniteit van gegevens behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *