Standaard Privacy

Naarmate de normen voor gegevensprivacy zich steeds verder ontwikkelen, zal strengere naleving steeds meer onderdeel worden van onze samenleving.

Gegevensprivacy wordt van ons het nieuwe normaal en een integraal onderdeel van ons leven, met verschillende wetten die over de hele wereld evolueren.

Belangrijk om te overwegen bij gegevensprivacy en -bescherming die onze interesse kan aan te wakkeren, is bewustzijn.

De gegevens die we aanleveren, zijn gebaseerd op het vertrouwen dat we stellen in een organisatie of merk.

De werkwijze moet veranderen naar ‘privacy by default’ om vertrouwen te bouwen, in plaats van ‘privacy by design’ om naleving te bereiken.

Gegevensprivacy moet een integraal onderdeel van elke dienst, artikel of service die we afnemen, met inachtneming van verschillende wetten die zich over de hele wereld aan het ontwikkelen zijn.

Bedrijven, overheden en organisaties kunnen verschillende soorten gegevens verwerken, waaronder persoonsgegevens. Het beheren van deze enorme hoeveelheid gegevens wordt een zware taak met technologische vooruitgang en een hoeveelheid gegevens die elke seconde groeit.

Alvorens in te gaan op de talrijke wetten en normen voor gegevensprivacy, is het van cruciaal belang om eerst te begrijpen wat persoonlijk data is. Persoonlijke data is informatie die kan worden gebruikt om de identiteit van een persoon te bepalen op basis van hun persoonlijke informatie. Elke wet- en regelgeving op het gebied van gegevensprivacy definieert dit anders.

Volgens de privacywet van de Europese Unie (EU), AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), zijn persoonlijke gegevens, data die bestaat uit persoonlijke of gevoelige gegevens, zoals voornaam, achternaam, adres, identificatienummer of factoren zoals biometrie, culturele, sociale identiteit, economische , mentaal of genetisch. Evenzo wordt informatie met betrekking tot de gezondheid van een persoon beschouwd als persoonlijke gegevens, samen met adres, rijbewijs, burgerservicenummer , creditcardgegevens en paspoortnummer.

De AVG is een uitgebreide verordening inzake gegevensprivacy die zich concentreert op de bescherming van de persoonlijke gegevens van EU-ingezetenen, ongeacht de locatie of bedrijf, overheid, organisatie die die gegevens verwerkt.

De Indiase Data Privacy Act – de voorgestelde Indiase wet op de bescherming van persoonsgegevens (PDPB) de persoonlijke informatie van Indiërs beschermen.

De California Consumer Privacy Act (CCPA) is ingevoerd om de gegevensprivacyrechten en consumentenbescherming voor inwoners van Californië te versterken.

En als laatste voor nu de implementatie van de wet op de bescherming van persoonsgegevens die in China is aangenomen. De wet Personal Information Protection Law (PIPL) gaat op 1 november in. 

De rechten van een persoon om erop te vertrouwen dat anderen de bijbehorende persoonlijke en gevoelige informatie op gepaste en respectvolle wijze zullen gebruiken, opslaan, delen en verwijderen binnen de context en in overeenstemming met de doeleinden waarvoor deze is verzameld of afgeleid.

Afgezien van compliance, is een van de grootste uitdagingen waarmee een bedrijf, overheid of organisatie kan worden geconfronteerd op het gebied van gegevensprivacy- en beschermingsregels, het naleven van tal van wetten, vooral wanneer het gaat om gebruikers in verschillende landen, regio’s en gebieden.

De grote zorg is hoe te voldoen aan de vereisten voor gegevensprivacy, waaronder weten wie de verwerkers en verwerkingsverantwoordelijken zijn en wat hun rollen zijn.

Een andere kernzorg betreft het beheer van grensoverschrijdende overdrachten van gegevens en het waarborgen van de veiligheid van de verwerking van persoonsgegevens in de bedrijven, overheden en organisaties of door een derde partij.

Deze taak is immens, maar het is belangrijk om hoge boetes en straffen te vermijden en het vertrouwen bij klanten te behouden. Een van de belangrijke pijlers is “Privacy for Trust”. Privacy is een recht dat aan individuen wordt verleend.

De gegevens die van gebruikers, werknemers of klanten worden verzameld en verwerkt voor zakelijke functionaliteit zijn cruciaal. De gegevens die gebruikers, werknemers of klanten aanleveren, zijn gebaseerd op het vertrouwen dat ze stellen in een bedrijf, overheid, organisatie of merk.

Gebruikers, werknemers of klanten zijn de belangrijkste bron van groei voor elke bedrijf of organisatie, ongeacht de grootte, en hun vertrouwen is als de motorolie die het bedrijf of organisatie draaiende houdt. Gegevens van gebruikers, werknemers en klanten zijn eveneens van cruciaal belang in termen van privacy.

Het essentiële punt is data verzamelen transparant en wettig dient te zijn, en dat er vooraf toestemming is gevraagd voor gebruik, om ervoor te zorgen dat we de bedrijven, overheden en organisaties kunnen vertrouwen met onze gegevens.

En werknemers,klanten en gebruikers moeten volledige zeggenschap hebben over persoonsgegevens. Het beste voorbeeld zijn de cookie-instellingen op de website van de bedrijven, overheden en organisaties, die voor veel gebruikers als vervelend worden ervaren, hoewel de pop-up cruciaal is voor zowel de werknemers, klanten, gebruikers als de bedrijven, overheden en organisaties.

Naarmate de wetten, voorschriften en normen op het gebied van gegevensprivacy zich ontwikkelen, zal een strengere naleving verplicht worden en zal de vraag naar privacy en bescherming toenemen.

Privacy by Design zal worden gebruikt om naleving van de privacyvereisten te waarborgen naarmate nieuwe technologieën en werkmodellen worden ontwikkeld en geïmplementeerd.

Maar pas als bedrijven, overheden en organisaties een Privacybeleid standaard hanteren, verbetert ook het vertrouwen dat werknemers, gebruikers en klanten zullen hebben in bedrijven, overheden en organisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *