Data hygiëne

De hoeveelheid gegevens die overheden, organisaties en bedrijven over ons verzamelen, blijft elk jaar toenemen, omdat meer overheden, organisaties en bedrijven op gegevens vertrouwen om strategische beslissingen te nemen. Om bruikbare inzichten te verkrijgen, is het verzamelen van gegevens niet voldoende. Schone en goed beheerde gegevens vormen de basis van elke bedrijfs- of marketingstrategie. Rapportage, analyse, campagnemanagement en strategische besluitvorming zijn alleen mogelijk met accurate en actuele data. Overheden, organisaties en bedrijven kunnen ervoor zorgen dat hun gegevens schoon zijn door een goede gegevenshygiëne toe te passen.

Wat is datahygiëne?

Gegevenshygiëne is de praktijk om ervoor te zorgen dat alle datasets ‘schoon’ zijn, wat betekent dat ze nauwkeurig, georganiseerd, beschikbaar en volledig zijn. Nu het aantal databronnen en de omvang van datasets snel groeit, kan het verwaarlozen van een goede datahygiëne snel leiden tot een cascade van problemen die gemakkelijk uit de hand kunnen lopen. Een slechte datakwaliteit kost overheden, organisaties en bedrijven in het algemeen veel omzet en daardoor lopen de kosten op. Elke fout of wanbeheer van datasets door een slechte datahygiëne kan schade veroorzaken en leiden tot problemen zoals:

Onnauwkeurige statistieken als gevolg van onvolledige gegevenssets of dubbele gegevens.

Verhoogde query- en verwerkingstijden door onnodige gegevens.

Problemen met het lokaliseren van problemen als gevolg van ongeorganiseerde datasets.

Verspilde tijd aan het inzichtelijk maken van en het begrijpen van rommelige datasets.

Daarom is datahygiëne belangrijk?

Een goede datahygiëne resulteert in data die gemakkelijk toegankelijk is en betrouwbaar. In elke branche verzamelen we gegevens vanuit meerdere kanalen, sociale media, campagnes en content management systemen. En omdat veel van deze platforms en systemen samenwerken, is het erg belangrijk dat een goede data stroom- en onderhoudsprocedure is ingesteld en dat de gegevens die we willen gebruiken, komen van de juiste cq vertrouwde bron.

Andere belangrijke redenen om schone gegevens te behouden:

Houd er steeds rekening mee dat grotere hoeveelheden gegevens meer tijd vergen om goed georganiseerd te blijven.

Probeer processen te stroomlijnen en te automatiseren.

Creëer een standaard om succes te meten over meerdere klanten of kanalen.

Probeer fouten in gegevens efficiënt identificeren door fouten te elimineren en nauwkeurigheid te handhaven.

Eenvoudige praktijken voor gegevenshygiëne.

Hoe gaan we om met gegevenshygiëne en hoe kan men gegevens vanaf vandaag actueel houden door op te ruimen.

1. Visualiseer gegevensstromen

Een duidelijk inzicht hebben in een datastroom; En hoe worden deze gegevens gebruikt, welke definitieve statistieken heeft men nodig, welke gegevens zijn nodig om die statistieken te bereiken en waar komen de gegevens vandaan?

Het maken van een gegevensstroom diagram is een geweldige manier om de huidige gegevens te visualiseren en te controleren, zodat er zekerheid is dat er niets wordt gemist of gedupliceerd en we kunnen zien welke statistieken nul waarde toevoegen aan bedrijfsprocessen en kunnen worden verwijderd.

2. Centraliseer alle gegevensbronnen

Zodra men een gegevensstroom goed begrijpt, kan men een systeem opzetten om alle gegevensbronnen die gebruikt worden en de gegevenssets die gebouwd worden, gecentraliseerd. Een goede optie is om te investeren in een datawarehouse-oplossing. Dit kan echter kostbaar zijn voor startups en KMO’s. Een gestandaardiseerd bestandsorganisatiesysteem en naamgeving één onoverzichtelijke verzameling veranderen in een overzichtelijke en gemakkelijk toegankelijke structuur. Om de structuur nog gemakkelijker te volgen te maken, neemt men de bestandsnamen en locaties op in één gegevensstroom diagram. Voor een goed begrip van waar gegevens zich bevinden, leidt tot een aanzienlijke vermindering van tijd en moeite wanneer men er een fout moet lokaliseren.

3. Standaardiseren

Zorg nu voor een schone datastructuur! Maar daar houdt datahygiëne niet op. Het proces standaardiseren, documenteren en introduceren in alle gebruikte databases is noodzakelijk. Uniformiteit optimaliseert de efficiëntie. Standaardisatie van de databases waarmee men werkt, maakt het gemakkelijk om van de ene naar de andere over te stappen.

Documentatie helpt bij het creëren van een robuuster proces en kan helpen bij het uitvoeren van een gedetailleerd QA-proces wat meetbaar en herhaalbaar is. Maar vergeet vooral niet regelmatig de datahygiëne te controleren. Een routinecontrole zorgt ervoor dat men over gegevens van hoge kwaliteit beschikt en vermindert de tijd die men besteedt aan het oplossen van fouten drastisch.

Conclusie

De hoeveelheid gegevens waarmee we elke dag communiceren, groeit alleen maar. Voor bedrijven om inzichtelijke analyses uit te voeren, een geweldige klantervaring te bieden en een concurrentievoordeel te behalen, is het belangrijker dan ooit om schone gegevens te behouden. Hoogwaardige gegevenshygiëne staat altijd voorop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *