Hoeveel mobiele data heb je echt nodig?
Filmpjes, videogames en muziek branden snel door je mobiele data bundel heen. Omdat we nu eenmaal niet het mobiele data gebruik bij houden, om te bepalen hoeveel data we echt nodig hebben.
Onze liefdesaffaire met mobiele data is sterk. Zo sterk zelfs dat onze providers het aantal onbeperkte data-abonnementen zien verdubbelen.
Maar als we ons verdiepen in onze gewoontes en leren wat er nodig is data om onze favoriete apps uit te voeren voordat we tegen een onbeperkt aantal aanlopen. Mogelijk merken we dat we onze data-abonnement en maandelijkse factuur kunnen verlagen. Een slimme manier om je data in de gaten te houden en te besparen.
Als we dan tegelijkertijd het contant geld, betaalkaarten en bankrekeningen erbij nemen. Zien we ook gelijk alle verborgen kosten die we misschien maken en neem daarbij de komende twee maanden de tijd om de activiteit van mobiele telefoons met veel data te onderzoeken en indien nodig te matigen.
De gemiddelde smartphonebezitter gebruikt 12 gigabyte aan data per maand. Om te weten of uw gebruik boven of onder die drempel valt, hoeft u niet verder te zoeken dan uw telefoon.
De meeste telefoons houden het totale datagebruik bij. Ze splitsen het ook op per app, zodat je kunt zien hoeveel van je kostbare gigabytes worden afgevoerd door Spotify of Instagram.
Om te zien hoeveel data je verbruikt, duik je in de instellingen van je iPhone of Android-telefoon. Zoek het gedeelte ‘mobiel’ of ‘netwerk/internet’ en bekijk het algemene datagebruik en de data door de app.
Op een iPhone komt de “huidige periode” van datagebruik niet overeen met uw meest recente maandfactuur. Je moet je gebruik eerst op nul zetten en vanaf een specifieke datum beginnen om een nauwkeurig beeld te krijgen van het aantal gigabytes dat je in een maand gebruikt.
Evenzo kunt u met een Android handmatig een tijdsperiode kiezen om te controleren.
Om te begrijpen hoeveel gegevens onze apps gebruiken zullen we de statistieken moeten bekijken. Als je je statistieken bekijkt, zul je waarschijnlijk merken dat sommige apps hebzuchtiger zijn dan andere.
Het is algemeen bekend dat het streamen van video en muziek enorm veel data verbruikt. Over het algemeen kun je verwachten dat je 500 megabyte aan data per uur verbruikt voor video met standaarddefinitie en ongeveer 50 MB per uur voor het streamen van muziek. (Er zijn 1.024 MB in 1 GB.)
Wat niet algemeen bekend is, is hoeveel datagebruik verschilt per app en streamingkwaliteit. Spotify heeft vier instellingen voor streamingkwaliteit en YouTube-video’s kunnen in een handvol resoluties worden afgespeeld.
Klinkt het verwarrend? Het kan zijn. We hebben even op internet gezocht en vonden de volgende gegevens over de mobiele apps Spotify, YouTube en Netflix.
Spotify
Laag: luister naar ongeveer 95 uur muziek voor 1 GB aan data.
Normaal: Luister naar ongeveer 24 uur muziek voor 1 GB aan data.
Hoog: luister naar ongeveer 14 uur muziek voor 1 GB aan data.
Zeer hoog: luister naar ongeveer 7 uur muziek voor 1 GB aan data.
YouTube
SD (480p): bekijk ongeveer 2 uur video voor 1 GB.
HD (720p): bekijk ongeveer 50 minuten video voor 1 GB.
Full HD (1080p): bekijk ongeveer 30 minuten video voor 1 GB.
4K (2160p): bekijk ongeveer 6 minuten video voor 1 GB.
*Gebaseerd op berekeningen uitgevoerd door technische website Makeuseof.com.
Netflix
Automatisch: bekijk ongeveer 4 uur video voor 1 GB aan gegevens.
Gegevens opslaan: bekijk ongeveer 6 uur video voor 1 GB aan gegevens.
Maximale data: bekijk ongeveer 20 minuten video voor 1 GB aan data.
Als je eenmaal weet hoeveel data je gebruikt, kun je je zelf de apps uitschakelen of je apparaat het werk laten doen. Vanuit het instellingenmenu van je telefoon kun je bepaalde apps uitschakelen zodat ze geen mobiele data gebruiken, of je kunt gegevensbesparende opties inschakelen in de instellingenmenu’s van veelvoorkomende video- en muziek-apps.
Je zult ook de instellingen van je sociale media-apps controleren, die steeds meer worden gedomineerd door video-inhoud. Die je app veranderen in een nooit eindigende stroom van videospelletjes, filmpjes en reclames en zo kan een uur zo voorbij vliegen. Des te meer reden om autoplay te stoppen als de app het je toestaat deze uit te schakelen. Als dat niet het geval is, wilt u misschien naar de klok kijken terwijl u door de pagina’s heen veegt.
Je kunt het entertainment natuurlijk ook opslaan voor school (of de plaatselijke hangplek). Wanneer je verbinding maakt met wifi, gebruik je geen mobiele data meer. Dat betekent dat je van hartenlust kunt streamen, downloaden en uploaden zonder in uw databundel te hoeven snijden. Een gelikte zet is om je favoriete albums of afspeellijsten in je muziekstreaming-dienst te downloaden terwijl je op een wifi netwerk zit, en vervolgens de grooves onderweg af te spelen in de offline modus.
Nadat je alle aanpassingen hebt gemaakt, aan het gedrag van je apps en aan dat van jezelf, kun je bepalen hoeveel gigabytes je daadwerkelijk nodig hebt .
Een goede regel is om een maand of twee te wachten totdat uw gebruik uw nieuwe gewoonten weerspiegelt. Controleer vervolgens de dataverbruikmeter van je mobiele telefoon. Als uw gebruik ruim onder de limieten van uw huidige abonnement ligt, is het misschien tijd om van abonnement te veranderen of zelfs op zoek te gaan naar een andere provider.
Als je je gebruik niet naar beneden kunt krijgen, is onbeperkt gaan misschien onvermijdelijk. Maar kijk dan naar de telecom discounters als je overweegt over te stappen. Ze bieden meestal het laagste tarief op het gebied van databundels.