Technologieën

Nieuwe digitale technologieën die worden gebruikt om persoonlijke informatie op een invasieve en grootschalige manier te verwerken, voldoen niet aan de redelijke verwachtingen van ons als individu over onze privacy.

Informatietechnologieën die persoonlijke gegevens verwerken zijn steeds meer aanwezig in ons leven.

Technologieën zijn altijd geweldige metgezellen geweest in onze zoektocht naar ontwikkeling en vooruitgang, maar ze brengen ook een aantal risico’s met zich mee die inherent zijn aan hun gebruik en evolutie.

Privacy was een mensenrecht dat de vrije ontwikkeling en de uitoefening van onze rechten mogelijk maakt in overeenstemming met de waardigheid die we als mens hebben. Maar vandaag leven we in een wereld waarin voor deelname aan openbare en private activiteiten op nationaal en internationaal niveau steeds meer persoonlijke gegevens moeten worden verwerkt.

Waarbij de leidende principes, moeten worden gezien als een essentieel en structureel onderdeel van elk systeem dat de acties van verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers bij de verwerking van persoonsgegevens regelt.

Het respecteren van fundamentele rechten en vrijheden en het beperken van de risico’s van misbruik van persoonlijke informatie- en communicatietechnologieën, kunstmatige intelligentie en andere technologische ontwikkelingen is cruciaal voor het waarborgen van het recht op privacy van individuen.

Daarbij stellen we 10 principes (wettigheid, toestemming, transparantie; doel; loyaliteit; evenredigheid; minimalisering; kwaliteit; verantwoordelijkheid en veiligheid), om wetgevers te begeleiden en hen aan te moedigen een evenwicht te blijven vinden tussen de verschillende tegenstrijdige belangen bij de verwerking van persoonsgegevens en het recht op privacy in het mondiale en digitale tijdperk.

Waarbij we er steeds op aandringen bij overheden te streven naar samenwerking en harmonisatie van de regelgeving op internationaal niveau. Omdat dat er veel overeenkomsten zijn in de manier waarop internationale normatieve documenten de principes van privacy en bescherming van persoonsgegevens zich ontwikkelen.

Deze gemeenschappelijke elementen kunnen als basis dienen voor het bereiken van een wereldwijde consensus die het mogelijk zal maken om verschillende uitdagingen aan te gaan die zich voordoen bij de verwerking en internationale overdracht van gegevens met betrekking tot individuen, om ervoor te zorgen dat onze rechten op privacy wordt gewaarborgd, zowel virtueel als in het dagelijks leven.

Voor de beschaving in zijn geheel, is het een uitdaging om hand in hand met technologische ontwikkelingen vooruit te komen met aandacht voor uiteenlopende, dagelijkse behoeften.

Maar we moeten ernaar streven de samenwerking te vergroten en te handelen in overeenstemming met een van de meest waardevolle dingen die onze menselijkheid bepalen: respect voor onze vrijheid en waardigheid als mens. Dat houdt niet alleen in dat onze grondrechten worden erkend, maar ook gegarandeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *