Gegevensverzameling

Gegevens zijn een verzameling metingen en feiten en een hulpmiddel dat een individu of een groep individuen helpt om tot een conclusie te komen door informatie te verstrekken. 

Een startpunt om werkloosheid, armoede, inflatie, enz. te begrijpen, analyseren en interpreteren. Naast het begrijpen van de problemen, helpt het ook bij het bepalen van de redenen achter het probleem om mogelijke oplossingen ervoor te vinden.

Gegevens bevatten niet alleen theoretische informatie, maar ook enkele numerieke feiten die de informatie kunnen ondersteunen. Het verzamelen van gegevens is de eerste stap van het statistisch onderzoek en kan via twee verschillende bronnen worden verzameld, namelijk primaire bronnen en secundaire bronnen.

Primaire bron is een verzameling gegevens van de bron van herkomst. Het biedt kwantitatieve en ruwe informatie uit de eerste hand. Kortom, de primaire databronnen geven direct toegang. Bijvoorbeeld statistische gegevens, kunstwerken en transcripties van interviews.

Secundaire bron is een verzameling gegevens van enkele instellingen of agentschappen die de gegevens al via primaire bronnen hebben verzameld. Het biedt geen kwantitatieve en onbewerkte informatie uit de eerste hand. Daarom interpreteert, beschrijft of synthetiseert de secundaire bron van gegevensverzameling de primaire bronnen. Bijvoorbeeld recensies, overheidswebsites met enquêtes of gegevens, academische boeken, gepubliceerde tijdschriften, artikelen, enz.

Hoewel primaire bronnen de verzamelde gegevens geloofwaardiger maken vanwege de aanwezigheid van bewijsmateriaal, vereist goed onderzoek zowel primaire als secundaire bronnen voor gegevensverzameling.

Primaire gegevens vanaf het begin uit primaire bronnen verzameld, worden primaire gegevens genoemd. Deze gegevens worden rechtstreeks verzameld bij de bron van herkomst. Het zijn realtime gegevens en altijd specifiek voor een bepaalde behoefte. De primaire gegevens zijn in ruwe vorm beschikbaar. Daarbij moet veel tijd worden besteed aan het verzamelen van primaire gegevens en is daarom ook duur. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van primaire gegevens zijn echter hoger dan de secundaire gegevens. Enkele voorbeelden van bronnen voor het verzamelen van primaire gegevens zijn observaties, enquêtes, experimenten, persoonlijke interviews, vragenlijsten, enz.

Secundaire gegevens reeds bestaande gegevens die eerder door iemand anders voor andere doeleinden zijn verzameld, worden secundaire gegevens genoemd. Het bevat geen real-time gegevens, aangezien het onderzoek naar die informatie al is gedaan. De kosten voor het verzamelen van secundaire gegevens zijn echter lager. Omdat de gegevens in het verleden al zijn verzameld, zijn deze in verfijnde vorm terug te vinden. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van secundaire gegevens zijn relatief minder dan de primaire gegevens. De kans om de exacte informatie of gegevens te vinden die specifiek zijn voor een bepaalde behoefte is kleiner. De tijd die nodig is om secundaire gegevens te verzamelen is echter kort en daarom een snel en eenvoudig proces. Enkele voorbeelden van bronnen voor het verzamelen van secundaire gegevens zijn boeken, tijdschriften, interne archieven, overheidsarchieven, artikelen, websites, overheidspublicaties, etc.

Principe Verschil tussen primaire en secundaire gegevens, de primaire gegevens die worden verzameld, zijn altijd voor het specifieke doel. Er hoeven dus geen aanpassingen te worden gedaan ten behoeve van het onderzoek. De verzamelde secundaire gegevens zijn echter al verzameld voor een ander doel. Daarom moeten de nodige aanpassingen gemaakt worden aan de gegevens.

Verschil bij primaire gegevens die vanaf het begin worden verzameld bij de bron van herkomst, zijn de gegevens origineel. De secundaire data is echter al ergens aanwezig en is dus niet origineel.

Verschil in de kosten van het verzamelen van primaire gegevens zijn hoger dan de kosten van het verzamelen van secundaire gegevens in termen van tijd, moeite en geld. Het is omdat de gegevens voor het eerst worden verzameld bij de bron van herkomst. De kosten voor het verzamelen van secundaire gegevens zijn echter lager, aangezien de gegevens worden verzameld uit gepubliceerde of niet-gepubliceerde bronnen.

Direct en persoonlijk, omvat de methode van direct persoonlijk onderzoek het persoonlijk verzamelen van gegevens bij de bron van herkomst. Simpel gezegd, rechtstreeks contact leggen met de persoon van wie je de informatie wil verkrijgen.

Indirect mondeling onderzoek voor het verzamelen van primaire gegevens nemen we niet direct contact op met de persoon van wie we de informatie nodig hebben, maar verzamelen we de gegevens mondeling van een anderen personen die over de benodigde informatie beschikken. Bijvoorbeeld het verzamelen van gegevens van medewerkers bij hun leidinggevende of managers.

Bij de Mailmethode wordt de vragenlijsten naar de informanten gemaild voor het verzamelen van gegevens. Daarbij voegen we een brief bij de vragenlijst in de mail om het doel te definiëren. We verzekeren de informanten ook dat hun informatie geheim zal worden gehouden, waarna de informanten de antwoorden op de vragenlijst noteren en het ingevulde dossier terugsturen.

Gepubliceerde bronnen publicaties, die de overheid publiceert verschillende documenten die bestaan uit verschillende soorten informatie of gegevens die door de ministeries, centraal en provinciaal worden gepubliceerd. Omdat de overheid deze statistieken publiceert, zijn ze redelijk betrouwbaar.

Semi-overheidspublicaties semi-overheidsinstanties publiceren ook gegevens met betrekking tot gezondheid, onderwijs, sterfgevallen en geboorten. Dit soort gegevens zijn ook betrouwbaar en worden met enige regelmaat gebruikt.

Publicaties van handelsverenigingen, handelsverenigingen verzamelen en publiceren gegevens van verschillende handelsactiviteiten.

Tijdschriften en kranten: Verschillende kranten en tijdschriften bieden een verscheidenheid aan statistische gegevens, die kunnen worden gebruikt.

Internationale publicaties zijn publicaties van verschillende internationale organisaties zoals het IMF, Europesche Unie, de Wereldbank, enz. publiceren een verscheidenheid aan statistische informatie die als secundaire gegevens kunnen worden gebruikt.

Publicaties van onderzoeksinstellingen: onderzoeksinstellingen en universiteiten publiceren ook hun onderzoeksactiviteiten en hun bevindingen, die kunnen worden gebruikt als secundaire gegevens.

Ongepubliceerde bronnen vormen een andere bron voor het verzamelen van secundaire gegevens. De gegevens in ongepubliceerde bronnen worden verzameld door verschillende overheidsorganisaties en andere organisaties. Deze organisaties verzamelen meestal gegevens voor eigen gebruik en worden nergens gepubliceerd.

Al deze bronnen met gegevens zijn beschikbaar voor gebruik en worden stelselmatig ingezet voor allerlei doeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *