De tien data geboden

1 Verzamel alleen gegevens die toereikend, relevant en noodzakelijk zijn voor de doeleinden waarvoor ze worden verwerkt, zoals overeengekomen op het moment van verzameling.

2 Denk voor het verzamelen na over de verschillende gegevens die u wilt verzamelen en beperk het verzamelen tot wat strikt noodzakelijk is

3 Denk na over de verschillende soorten gegevens die moeten worden verzameld voordat een applicatie wordt geïmplementeerd en documenteer het traject wat er aan vooraf is gegaan.

4 Als specifieke gegevens niet nodig zijn voor een bepaalde groepen mensen, verzamel deze dan niet.

5 Verwerk en bewaar gegevens op een manier die de herleidbaarheid vermindert (vergelijkbaar met pseudonimisering). Sla bijvoorbeeld alleen het geboortejaar op in plaats van een volledige geboortedatum als u alleen het geboortejaar nodig heeft.

6 Verzamelt u bijzonder gevoelige gegevens, zoals gegevens over gezondheid of strafrechtelijke veroordelingen, zorg er dan voor dat u alleen het minimaal vereiste verzamelt. Vanwege de wettelijke beperkingen is de eenvoudigste oplossing nog steeds om ze niet te verzamelen als u zonder deze gegevens kunt.

7 Minimaliseer de hoeveelheid verzamelde gegevens ook in de loggegevens en bewaar geen gevoelige of kritieke gegevens (gezondheidsgegevens, wachtwoorden, enz.).

8 Sommige gegevens kunnen de gebruikerservaring verbeteren, maar zijn niet strikt noodzakelijk om een applicatie correct te laten werken (bijv. Geolocatie). Biedt de eindgebruiker keuze of hij deze functionaliteit al dan wel of niet wil gebruiken.

9 Vergeet niet om bewaartermijnen voor elke categorie gegevens te koppelen, afhankelijk van het doel van de verwerking en de wettelijke of regelgevende verplichtingen met betrekking tot het bewaren ervan.

10 Implementeer een automatisch spoelsysteem aan het einde van de houdbaarheid voor de verzamelde gegevens. Registreer de automatische verwijderingsprocedures die u gebruikt. De bijbehorende logboeken kunnen worden gebruikt als bewijs van verwijdering van een gegevensitem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *