GAIA-X cloud

GAIA-X cloud computing op Europees niveau als een hybride dataplatform.

Met GAIA-X is een ambitieus project om een ​​Europese data-infrastructuur te bouwen. Een data-ecosysteem bedoeld om de technologische afhankelijkheid van internationale hyperscalers te verminderen en tegelijkertijd de waardeketens in de digitale interne markt van de EU te versterken.

In de toekomst zal GAIA-X zich richten op de Industrie 4.0: slim wonen, financiën, geo-informatie, gezondheidszorg, de publieke sector, mobiliteit, landbouw en energie. Een dataplatform voor duurzame financiering op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Of een raamwerk voor veilige uitwisseling van zorggegevens om de patiëntenzorg te verbeteren. In de transportsector kan het onder meer geoptimaliseerde onderhoudsoplossingen mogelijk maken op basis van voorspellend onderhoud. Intelligente algoritmen berekenen wanneer en waar onderhoudswerkzaamheden aan de transportinfrastructuur moeten worden uitgevoerd wanneer dat nodig is. Voor deze en vele andere toepassingsgebieden biedt een open dataplatform op basis van Europese standaarden enorme voordelen.

GAIA-X en te verwachte doelen:

1. Actief vormgeven aan vooruitgang & innovatie in de cloud

De GAIA-X technologie stelt bedrijven in staat om gegevens en diensten in realtime aan miljoenen gebruikers te leveren. Samenwerken aan documenten, in videoconferenties, online bankieren en zelfs het streamen van muziek en films. De belangrijkste argumenten voor de technologie de hoge schaalbaarheid, mobiele toegang tot operationele middelen en het vermogen om te innoveren door middel van technologieën zoals AI en big data-analyse.

Met de gestage digitalisering in de gezondheidszorg, kritieke nutsbedrijven en vele andere industrieën, verhuizen steeds meer processen naar de cloud – en dat creëert afhankelijkheden.

2. Doorbreken van eenzijdige marktdominantie

De cloudmarkt wordt gedomineerd door wereldwijde hyperscalers, digitale soevereiniteit en autonomie cruciale factoren om de crisis te boven te komen. Alternatieven die voldoen aan de vereisten worden te vaak genegeerd vanwege bestaande vendor lock-in-effecten en minder wijdverbreide naamsbekendheid. Deze strategie kan een gebruikelijke benadering zijn om operationele storingen in uitzonderlijke situaties te voorkomen. Bedrijven die voortdurend de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en andere wettelijke vereisten schenden, moeten echter consequenties verwachten voor het gebruik van buitenlandse cloud providers.

3. Gegevensbescherming en IT-beveiliging.

De AVG biedt Europa een unieke tool om gevoelige gegevens te beschermen. Internationaal is de regelgeving een symbool geworden van consistente gegevensbescherming en gegevensintegriteit, waar veel landen naar op zoek zijn als model. EU-bedrijven gebruiken de AVG ook als kwaliteitskeurmerk om te voldoen aan de strengste eisen op het gebied van gegevensbescherming. Daarnaast definieert de EU-richtlijn beveiliging van netwerk- en informatiesystemen (de NIS-richtlijn) de eisen voor een uniform niveau van IT-beveiliging op Europees niveau. De richtlijn heeft met name tot doel de kritieke infrastructuur te beschermen tegen cyberincidenten. GAIA-X bouwt precies voort op deze enorme basis voor gegevensbescherming en IT-beveiliging.

4. Versterk de interne markt, promoot lokale spelers

EU-conforme gegevensbescherming is een van de belangrijkste selectiecriteria bij de aanschaf van nieuwe clouddiensten. Bovendien mogen cloudgebaseerde diensten uitsluitend worden geleverd vanuit lokale datacenters in de EU.

5. Verhoog de prestaties en het gemak

Door te focussen op open en modulaire standaarden, wil GAIA-X ook de interoperabiliteit in cloud computing vergroten. Het platform wil data zo vrij mogelijk toegankelijk maken, zodat het bedrijfsleven, de wetenschap en de samenleving er direct van kunnen profiteren. Gedeelde datapools stimuleren bijvoorbeeld het werken aan machine learning en AI. Dit bevordert op zijn beurt de implementatie van innovatieve technologieën in bestaande clouddiensten. Voor de betrokken bedrijven en organisaties betekent dit extra voordelen op het gebied van prestaties en gemak – zonder concessies te doen op het gebied van gegevensbescherming en beveiliging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *