Vertrouwen

Theorieën over vertrouwen

Vertrouwen ligt ten grondslag aan veel aspecten van ons leven en is noodzakelijk voor enkele van de meest fundamentele relaties in het menselijk leven. We vertrouwen erop dat onze partners trouw zijn, dat onze vrienden onze geheimen zullen bewaren en dat onze familieleden ons bijstaan ​​in moeilijke tijden en situaties. Vertrouwen is misschien wel een van de meest fundamentele houdingen of activiteiten binnen menselijke interactie en zonder vertrouwen, zouden veel belangrijke sociale banden in gevaar komen. 

Zonder op zijn minst een minimale hoeveelheid vertrouwen, zouden we paranoïde en isolationistisch worden uit angst voor bedrog en worden gekwetst door anderen.

Het plaatsen van vertrouwen in iemand vereist vaak een overtuiging over hun betrouwbaarheid, maar de twee zijn niet synoniem: ‘Vertrouwen in mensen die het niet verdienen zodat deze misplaatst is, of degenen die dat wel verdienen niet vertrouwen’. Iemand vertrouwen is vertrouwen in hen stellen om een ​​bepaalde handeling uit te voeren. ‘Betrouwbaar zijn helpt om vertrouwen te winnen, maar is niet nodig en ook niet voldoende.

Bedriegers kunnen het vertrouwen van anderen aantrekken, dus misplaatst vertrouwen is normaal genoeg. De betrouwbare kan het vertrouwen van anderen worden ontzegd, dus misplaatst wantrouwen komt ook vaak voor. Om het vertrouwen waard te zijn, moet men echter in staat zijn om vertrouwd te worden.

Om te beginnen beweren sommigen dat we vertrouwen niet met zulke sterke morele connotaties moeten zien en dat we veel dingen kunnen vertrouwen in onze dagelijkse activiteiten. Ook al voldoet het niet aan de specifieke criteria voor vertrouwen, kunnen we het vertrouwen omdat ‘het toch zou kunnen bijdragen aan ‘virtueel vertrouwen’ of ‘ quasi vertrouwen’.

Het is niet relevant of we het vermogen hebben om te vertrouwen, het hangt er gewoon van af of we iets geloven. Je zou kunnen zeggen dat we, vertrouwen, maar dit soort ‘quasi-vertrouwen’ is eigenlijk misplaatst vertrouwen. Dit soort misplaatst vertrouwen heeft het potentieel om individuen te misleiden en beweegredenen te verdoezelen.

Het gebrek aan bezorgdheid over de motivatie om te handelen.

De rationele verklaring van vertrouwen stelt dat er een logische keuze wordt maakt en de voor- en nadelen worden afgewogen bij het bepalen of vertrouwen rechtmatig is. Er is een rationele overweging die bepaald of iemand het in hem gestelde vertrouwen niet zal beschamen. Vertrouwen is gewoon een kwestie van voorspellen, in plaats van zich zorgen te maken over de motivatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *