Alternatieve data

Alternatieve data. Wat is het, wie gebruikt het en waarom is het interessant?

We zoeken steeds meer naar nieuwe informatiebronnen die een onbenutte bron kunnen zijn voor het creëren voorsprong op de concurrentie. Gegevens uit deze gegevensbronnen worden alternatieve data genoemd omdat ze verder gaan dan de typische datasets.

Het gebruik van alternatieve data staat nog maar in de kinderschoenen en het ontdekken van de mogelijke toepassingen is nog maar net is begonnen.

De eerste alternatieve gegevensbronnen bestonden uit creditcardtransacties, weggeschrapte gegevens, geolocatiegegevens van mobiele telefoons, satellietbeelden en weersvoorspellingen.

Recente regelgeving zoals GDPR, CCPA en andere privacykwesties zorgen voor minder beschikbaarheid van sommige van deze bronnen.

Een nieuwe gegevensbron die snel aan populariteit wint, zijn gegevens die rechtstreeks van consumenten worden verzameld op een privacy-conforme manier.

Die gegevens gaan verder dan enquête naar onze beweegredenen en bedoelingen ze brengen ons dagelijkse leven in kaart. Dit type gegevens wordt gebruikt om te voorspellen welke toekomstige aankopen we gaan doen, hoe we denken en het identificeren van specifieke triggers die ons gedrag kunnen voorspellen of beïnvloeden.

Alternatieve gegevens zijn alle gegevens die niet traditioneel wordt gebruikt door de bedrijven waar we klant van zijn. applicaties die we gebruiken of webpagina’s die we bezoeken. De meest bekende gebruikers van alternatieve gegevens zijn algoritme, of risico beheerders, die de gegevens gebruiken om computermodellen te bouwen om voorspellingen van ons gedrag doen.

In de afgelopen tien jaar zijn de bronnen van alternatieve gegevens enorm gegroeid. De meest gebruikte alternatieve datasets zijn gegevens van het internet, creditcardgegevens en gegevens over consumentenvertrouwen.

En ook de komst van de smartphone een decennium geleden bracht allerlei datamogelijkheden met zich mee. Alle apps op uw telefoon zijn bijvoorbeeld een rijke gegevensbron die kunnen worden gebruikt. Smartphones zijn ook een bron van geolocatiegegevens, hoewel dit een beetje controversieel is als het gaat om privacy kwesties.

IoT-gegevens hebben de komende jaren ook het potentieel als nieuwe bron van alternatieve gegevens te worden. Apparaten om ons heen die constant gegevens genereren over ons en onze leefomgeving.

Hoe beter de informatie die we genereren hoe betrouwbaarder de informatie die er wordt geleverd door alternatieve data. Belangrijk is dat deze informatie beschikbaar is.

Met veel interne en externe gegevensbronnen, beschikken we over een groter scala aan inputs en analyses voor besluitvorming en informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *