Volgend jaar

Welke metafoor je ook gebruikt – van olie, goud, grond of zelfs zand – de rol van data in het bedrijfsleven zal niet afnemen. Bedrijven willen data gebruiken die ze hebben, en ze willen dat deze de applicaties en services aansturen waarmee ze geld verdienen. Gegevens zijn echter niet eenvoudig. De services die worden gebruikt voor langetermijnanalyses zijn anders dan die voor een bedrijf.

Hoewel er veel aandacht en geld is besteed aan die analytische kant van de markt, zal de snelle datakant de plaats zijn waar in 2022 de grootste veranderingen plaatsvinden.

Na jarenlang the next big thing te zijn geweest, bestaat NoSQL nu lang genoeg om installaties op lange termijn te zien. Met alles in IT zal er altijd een discussie zijn over het migreren naar de nieuwste technologie. In dit geval zullen IT-teams, gezien de wereld van cloud en cloud-native data, debatteren over de juiste keuzes voor de komende tien jaar.

In die vergaderingen die volgend jaar plaatsvinden, zal er een interessante nieuwe taal zijn wanneer iemand “Legacy NoSQL” zegt wanneer hij het heeft over bestaande systemen die niet native draaien. Mainstream NoSQL zal nauwer worden afgestemd op cloud-native applicaties, en er zal meer ontwikkelingswerk plaatsvinden rond hoe NoSQL-databases worden uitgevoerd als onderdeel van die cloudimplementaties.

Zolang cloudproviders actief zijn, is er een scheve prijsstelling voor gegevens die binnenkomen en uitgaan. Gegevens die binnenkomen zijn meestal gratis, wat een geweldige manier was om de acceptatie naar de cloud te stimuleren. Gegevens die cloudproviders verlaten, zijn waar de echte kosten begonnen op te lopen. Nogmaals, om niet alleen de acceptatie te stimuleren, maar gebruikers te stimuleren om gegevens in de cloud te houden.

Er zijn scheuren ontstaan ​​in dit businessplan nu er stoutmoedig is aangekondigd door sommige cloud providers dat er geen uitgaande kosten zullen voor maximaal één terabyte aan data, terwijl een handvol kleinere providers een vast bedrag in rekening brengen voor bandbreedte. De bestaande cloud providers reageerden hierop door hun gratis niveau voor data-uitgang te verhogen.

Net zoals opslag het wapen werd in een prijzenoorlog, zullen we in 2022 in een race naar de bodem zien dat de kosten voor in- en uitstappen veel lager en genormaliseerd worden. Zal dit ertoe leiden dat meer bedrijven alternatieve cloudproviders overwegen, of zal het AWS meer kansen geven? Nu al populair bij prijsbewuste klanten?

In de praktijk zullen in 2022 meer applicaties worden geïmplementeerd met dat gedistribueerde model in gedachten van centrum tot rand. Dit zal ook meer bedrijven dwingen om te kijken hoe ze gedistribueerde databenaderingen toepassen die hetzelfde doen: de data naast de applicatie plaatsen, of dit nu één cloud is of meerdere, of in het midden naar de rand.

Na jarenlang boos te zijn geweest op sociale-mediaplatforms en technologie in het algemeen, zal overheidsregulering over de hele wereld eindelijk de publieke opinie inhalen. De Amerikaanse staat Californië heeft regels voor gegevensprivacy aangenomen op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de Europese Unie, terwijl de EU haar werk heeft uitgebreid tot gebieden als open data en kunstmatige intelligentie.

Al dit werk is nodig voor de privacy, maar het resultaat zal een zeer ingewikkeld doolhof van regelgeving zijn voor iedereen die datagestuurde applicaties bouwt. Dat wil zeggen, iedereen. Gegevensregulering heeft geen gelijke tred gehouden met de verfijning van privacykwesties die voortdurend naar voren komen. Dit jaar zagen we de particuliere industrie proberen zichzelf te reguleren.

2022 wordt het begin van een meerjarige reis door nieuwe regelgeving en deadlines. Om dit bij te houden, zullen bedrijven controle willen houden over waar hun gegevens worden ingezet, hoe deze gegevens worden beheerd en hoe ze deze voor hun bedrijf gebruiken. Deze snelle data-aanpak is afhankelijk van een open-source stack om te werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.