Digital Innovation Hubs

European Digital Innovation Hubs (EDIH’s) fungeren als one-stop-shops die bedrijven helpen dynamisch te reageren op de digitale uitdagingen en concurrerender te worden.

Door toegang te bieden tot technische expertise en experimenten, evenals de mogelijkheid om ’te testen voordat u investeert’, helpen EDIH’s bedrijven hun bedrijfs-/productieprocessen, producten of diensten te verbeteren met behulp van digitale technologieën. Ze bieden ook innovatiediensten, zoals financieringsadvies, training en ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle digitale transformatie. Er wordt ook rekening gehouden met milieukwesties, met name met betrekking tot het gebruik van digitale technologieën voor duurzaamheid en circulariteit.

Ze zullen de voordelen van regionale lokalisatie combineren met de uitwisselingen die mogelijk worden gemaakt via het Europese netwerk. Lokale aanwezigheid zal het mogelijk maken om de diensten te leveren die lokale bedrijven effectief nodig hebben, in de lokale taal en via het lokale innovatie-ecosysteem. De Europese dekking van het netwerk zal de uitwisseling van beste praktijken tussen hubs in verschillende landen mogelijk maken, evenals de levering van gespecialiseerde diensten in regio’s wanneer competenties niet lokaal beschikbaar zijn.

Na de goedkeuring van het werkprogramma van het programma Digitaal Europa (DIGITAL) (.pdf) , is de eerste beperkte oproep voor EDIH’s al voltooid, met 136 subsidies die naar verwachting tegen eind 2022 zullen zijn ondertekend en operationeel zijn. geleverd door DIGITAL, en de andere 50% wordt geleverd door de lidstaten en/of hun regio’s. Ze speelden ook een essentiële rol in het selectieproces van de EDIH’s door de kandidaat-EDIH’s aan te wijzen die een voorstel voor de Europese oproep indienden.

Deze eerste selectie zal worden aangevuld met de uitkomst van een 2e beperkte oproep, die naar verwachting op 29 september wordt gelanceerd en op 16 november 2022 wordt afgesloten.

Hoogwaardige kandidaat-EDIH’s, waarvoor geen Europese financiering beschikbaar was, hebben een Seal of Excellence ontvangen. Sommige hiervan zullen worden gefinancierd door hun lidstaten of regio en zodra ze operationeel zijn, zullen ze ook deel gaan uitmaken van het netwerk van EDIH’s.

De digitale transformatieversneller

Het EDIH-netwerk zal worden ondersteund door de Digital Transformation Accelerator, wiens rol het is om de Europese Commissie te ondersteunen bij de opbouw van een levendige gemeenschap van hubs en andere belanghebbenden. Daartoe bevordert de DTA de netwerk-, samenwerkings- en kennisoverdrachtsactiviteiten tussen EDIH, het MKB en midcaps, de publieke sector en de andere relevante belanghebbenden en initiatieven. De DTA beheert de aanwezigheid op het web van het netwerk en stelt het juiste softwareplatform en de juiste tools beschikbaar, waaronder een up-to-date online catalogus van EDIH’s.

Bovendien ondersteunt de DTA de Europese Commissie bij de beoordeling van de prestaties van het EDIH-netwerk, inclusief de impact die EDIH heeft op de digitale volwassenheid van de organisaties die zij ondersteunen. Hiertoe heeft het Joint Research Centre van de Europese Commissie een Digital Maturity Assessment-tool ontwikkeld die door alle EDIH zal worden gebruikt om de voortgang van Digital Maturity voor de EDIH-klanten te meten. De DTA ondersteunt de EDIH bij de introductie en het gebruik van deze tool.

De Europese digitale-innovatiehubs en andere initiatieven

Het JRC heeft ook een praktisch handboek ontwikkeld met goede praktijken voor investeringen in digitale-innovatiehubs. Het handboek is bedoeld om beleidsmakers op het gebied van regionale, nationale en RIS3-implementatie (Regionale strategie voor onderzoek en innovatie voor slimme specialisatie) te ondersteunen.

Veel European Digital Innovation Hubs (EDIH) zijn gebaseerd op bestaande clusters of omvatten organisaties die deel uitmaken van Enterprise Europe Network (EEN) consortia. De MKB-strategie verbindt zich er ook toe om digitale innovatiehubs uit te breiden in verband met Startup Europe en het EEN en een naadloze service te bieden binnen lokale en regionale ecosystemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *