Data strategie

Strategie is simpelweg het samenspel tussen besluitvorming en timing.

Data overschrijdt alle branchegrenzen en blijft in hoog tempo groeien. Met deze stroom aan informatie komen kansen, maar alleen voor degenen die deze willen en kunnen benutten.

Het is niet genoeg om data naar uw datawarehouse te sluizen. Om organisaties te laten gedijen in dit informatietijdperk, moet een sterke datastrategie een prioriteit zijn in de hele organisatie. Op elk moment van beslissing is het beste wat je kunt doen het juiste, het op een na beste is het verkeerde en het slechtste wat je kunt doen is niets doen.

Een datastrategie beperkt de reikwijdte niet alleen tot beslissingen over waardecreatie uit data. Indien correct geïmplementeerd, zou de datastrategie een positieve invloed moeten hebben op de omzet, klantenwerving, leren en ontwikkeling, resourcing, IT en operaties (en nog veel meer), terwijl de specifieke pijnpunten worden gelokaliseerd.

Een spel met verschillende teams, spelers en regels. Iedereen die betrokken is als werknemer of werkgever speelt het spel op een bepaald niveau.

Met een tal aan bewegingen die je kunt maken. Zo kunt je kapitaal toewijzen aan marketingcampagnes, strategische partnerschappen aangaan, personeel inhuren om aan interessante problemen te werken of zelfs de geografische locatie wijzigen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Uiteindelijk is het doel van datagedreven worden om de kans op slechte beslissingen te verkleinen en kansen te creëren voor nieuwe, innovatieve beslissingen. Gegevens bieden een groter bewustzijn en beschermen tegen onjuiste beslissingen die correct lijken met gedeeltelijke informatie. Bloemen versturen is een mooi gebaar, tenzij de ontvanger allergisch is.

Als u aan uw datastrategie begint, moet u zich ervan bewust zijn dat er geen “one size fits all”-benadering is. Een nuttige eerste stap is het definiëren van data use cases voor uw zakelijke context.

Zoals eerder vermeld, data overstijgt silo’s alles en iedereen. Zorg ervoor dat u niet dingen in een hokje stopt. Welke pijnpunten komen uw tegen? Hoe zit het met personeelszaken? Activiteiten?

Het niveau van zowel domein- als datakennis is het eeuwige knelpunt voor het bepalen van de juiste datastrategie. Door geloofwaardige informatie uit betrouwbare bronnen te zoeken, krijgen we het besef welke kansen er werkelijk zijn.

Als het om data gaat, zijn bekwame individuen essentieel. Het moeilijkste is om over het juiste personeel en de juiste structuur te beschikken om de technologie effectief te gebruiken.

Het beoordelen van de datamogelijkheden is een goede eerste stap. Hiermee wordt de basis gelegd om te bepalen wat werkelijk realistisch is.

De volgende stap is bepalen welke data-initiatieven in lijn zijn met uw strategie en daarom op de lange termijn impact kunnen hebben. Data-initiatieven mogen niet binair zijn, een “mislukt” project moet gaandeweg nog steeds echte waarde opleveren. Als een dataproject absoluut geen nut heeft totdat het is afgerond, vergroten we onnodig het inherente risico.

Datastrategieën moet verweven zijn met de algehele strategie. Overweeg met welke problemen je herhaaldelijk wordt geconfronteerd en beoordeel welke informatie nodig is om het probleem op te lossen. De beste manier om dit te doen is door een strategiedag te houden, geleid door een agile delivery lead. Ga echt dieper in op de sterke en zwakke punten en wees bereid om af te stemmen op de realiteit van de situatie.

Een andere manier om het te benaderen, is na te gaan welke soorten beslissingen uit het verleden verkeerd zijn gegaan vanwege onjuiste aannames, of zelfs welke beslissingen u niet hebt kunnen nemen vanwege onzekerheid. Bedenk op welke aannames u regelmatig vertrouwt en welk type gegevens nodig is om ze te testen.

Gegevens moeten een redelijk gereglementeerde reis volgen om daadwerkelijk bruikbaar te worden.

Waar minder over wordt gesproken, zijn de overeenkomsten die ten grondslag liggen aan elk facet van het datatransformatieproces. Ongeacht de individuele omstandigheden, de basiscomponenten die u moet aanpakken, zijn onder meer;

Governance (Hoe zorg ik ervoor dat mijn gegevens van voldoende hoge kwaliteit zijn om te gebruiken?)

Beveiliging (Hoe zorg je ervoor dat de gegevens niet in verkeerde handen vallen?)

Toegang (Hoe zorg ik ervoor dat de data in de juiste handen komt?)

Verantwoordelijkheid (Wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor welke gebieden?)

Elk van de bovenstaande concepten is met elkaar verbonden, wat betekent dat het niet aanpakken van een van deze concepten een negatief effect kan hebben op de andere.

Gegevensbeheer is het geheel van beleidslijnen en procedures die van kracht zijn om de veiligheid, integriteit, beschikbaarheid en bruikbaarheid van gegevens te waarborgen. Het opnemen van data governance in uw datastrategie is absoluut noodzakelijk, omdat het ervoor zorgt dat de data die wordt gebruikt van een hoog genoeg kaliber is om vertrouwen te rechtvaardigen. In de kern vereist het implementeren van effectief databeheer drie belangrijke dingen: een uitgebreid begrip van de use cases, vereisten en risico’s; voldoende technische vaardigheden in de implementatietool; en de bereidheid om vooraf tijd en middelen te investeren om later schaalbaarheid en flexibiliteit mogelijk te maken.

Data governance helpt, mits goed geïmplementeerd, ervoor te zorgen dat uw een goede reputatie behoudt en waarde toevoegt. Het is ook vaak nodig om te voldoen aan wetten, audits en voorschriften die kunnen verschillen per locatie, branche, wetgeving, de grootte van uw organisatie en meer. Gelukkig is het bouwen van een samenhangend systeem voor het beschermen van datakwaliteit zeer goed haalbaar door principes van datakwaliteit te implementeren.

Eén beveiligingslek of datalek kan de reputatie blijvend schaden. Er is geen ruimte voor fouten als het gaat om privégegevens, dus het naleven van best practices is essentieel. De zwakste schakel in beveiliging en privacy is altijd de menselijke factor, dus het regelmatig geven van beveiligingstrainingen voor al het personeel is een geweldige routine om aan te beginnen.

Het concept van gegevensgevoeligheid is hier belangrijk. Bepaal eerst of de gevoelige gegevens daadwerkelijk verzameld moeten worden. Als dit niet het geval is, verwijdert u deze onmiddellijk en documenteert u uw redenering. Als dit het geval is, kijk dan of u identificeerbare informatie op de een of andere manier kunt verwijderen en de gegevens kunt anonimiseren. Voor alle pijplijnen en opslagsystemen die nog steeds gevoelige gegevens bevatten, is het mogelijk dat een gezond snuifje paranoia gunstig is voor gedetailleerde aanvals- en lekscenario’s van het rode team.

Wat heeft het voor zin om prachtige datakathedralen te bouwen als de juiste medewerkers niet gemakkelijk bij de data kunnen?

In combinatie met het laatste basiselement is het toepassen van het principe van de minste privileges hier nuttig. Geef niet alleen algemene beheerdersbevoegdheden,, geef individuen alleen toegang tot de informatie die ze nodig hebben om hun taak uit te voeren (hoe verder in de pijplijn, hoe beter), en verminder de wrijving bij het verlenen van machtigingen. Het ticketsysteem voor verkrijgen toegang moet efficiënt zijn, anders heeft de vertraging tussen verzoek en inzicht een negatieve invloed op het gebruik. Een eerste uitbarsting van inspanning hier zal de toegang voor de toekomst snel en veilig houden.

Nadat is vastgesteld wie wat nodig heeft, is de belangrijkste variabele waarmee rekening moet worden gehouden de ophaalfrequentie. We kunnen dit zien als de gegevenstemperatuur – “hot data” zijn gegevens die vaak worden opgevraagd, terwijl “cold data” gedurende langere tijd zonder menselijke tussenkomst in de opslag zitten (als schrijver kan ik vertellen). Verschillende niveaus van cloudopslag kunnen helpen bij het efficiënt opslaan van gegevens op basis van ophalen, en moeten dienovereenkomstig worden geïmplementeerd.

Wanneer dataprojecten nog in de kinderschoenen staan, bestaat de neiging dat de verantwoordelijkheidslijnen vervagen. We raden aan om bewust de tijd te nemen om rollen en verantwoordelijkheden rond datadomeinen in een vroeg stadium te codificeren, aangezien de behoefte aan duidelijkheid alleen maar zal toenemen naarmate de data groeien. De verantwoordelijkheid kan op tafel- of logstreamniveau liggen voor kleinere operaties, of zelfs op veldentiteitsniveau voor meer gevestigde bedrijven.

Implementatie van uw datastrategie

Datastrategie is geen opdracht die u afrondt, maar evolueert. Denk op de lange termijn, maar stel vast welke use cases het meest urgent zijn om aan te pakken, voordat u zich richt op het verbreden van de reikwijdte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *