Data uit auto’s

Aangezien auto’s elke dag aanzienlijk meer gegevens genereren, wordt het een uitdaging om al die sensorgegevens efficiënt in de auto te verwerken, te verzamelen en op te slaan en om gegevens naar de cloud over te zetten.

De moderne auto is geëvolueerd van een loutere vervoersbron naar een geconnecteerd voertuig en mobiele gegevensbron die geïndividualiseerde informatie en ruimte voor tweerichtingscommunicatie genereert. De gegevens uit de moderne auto vormen een van de meest waardevolle waarden die kunnen worden afgeleid uit geconnecteerde voertuigen, en vormen de basis voor de volgende generatie elektrische en volledig autonome voertuigen.

Verdere automatisering wordt ongetwijfeld noodzakelijk om voordeel te halen uit deze nieuw bron van voertuig- en consumentengegevens, en om te leren wat er in de auto gebeurt vanaf het moment dat deze wordt bestuurd. Geïntegreerde voertuigsystemen geven een vliegende start aan de datareis in verbonden voertuigen, die wanneer ze volledig worden geanalyseerd, aanleiding geven tot nieuwe en handige gebruikstoepassingen, zoals geoptimaliseerd parkeerbeheer, datagestuurde op gebruik gebaseerde verzekeringen en slimme batterijoplossingen.

In puur technische termen verwijst een onboard systeem naar een computer die is ontworpen om toegang te krijgen tot gegevens in elektronische apparatuur, deze te verzamelen, te analyseren (in het voertuig) en te controleren om een reeks problemen op te lossen.

Hoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat, heeft de technologie de vooruitzichten van de wereldwijde auto-industrie veranderd, van ontwerp en productie tot veiligheid en entertainment.

Maar niet elk stukje informatie in deze stroom van gegevens heeft een directe invloed op gebruikersapplicaties en heeft dus weinig zin als het wordt verzamelt, verzonden en opslaggen in de cloud. Vaak hebben de gegevens met betrekking tot voor of na een evenement geen waarde, en heeft alleen het vastleggen abnormale evenement waarde. Bovendien brengt het opslaan van grote hoeveelheden gegevens een kostenoverwegingen met zich mee en is het logisch dat alleen bruikbare en waardevolle gegevens filteren voordat deze naar de cloud worden verzonden de voorkeur heeft.

Om optimale nauwkeurigheid en rijkdom aan datasets te garanderen, en om de bruikbaarheid te maximaliseren, worden sensoren die in de voertuigen zijn ingebed, gebruikt om de gegevens te verzamelen en draadloos te verzenden, tussen voertuigen en clouddiensten, in bijna realtime. Afhankelijk van de gebruiksscenario’s zal dit steeds meer real-time georiënteerd worden, zoals pechhulp en actieve rapportage van chauffeursscores en voertuigscores, is de behoefte aan lagere latentie en doorvoer de noodzakelijk geworden.

Maar hoewel IOT mogelijkheden van 5G dit voor een groot deel oplost, zijn de kosten voor het verzamelen en verzenden van gegevens naar de cloud nog steeds onbetaalbaar. Dit maakt het absoluut noodzakelijk dat we geavanceerde computersystemen in de auto hebben om edge-verwerking zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Om de bandbreedte-efficiëntie te vergroten en problemen met gegevenslatentie te verminderen en alleen gebeurtenisgerelateerde informatie met de cloud te delen. Het verwerken en verrijken van gegevens in voertuigen is van cruciaal belang geworden voor dit scenario, om ervoor te zorgen dat voertuigen kunnen functioneren. De applicaties en gegevens zich dichter bij de bron bevinden, wat een snellere doorlooptijd oplevert en de prestaties van het systeem drastisch verbetert.

Het integreren van architectuur met een cloudgebaseerd platform helpt verder bij het creëren van een robuust, end-to-end communicatiesysteem voor kosteneffectieve beslissingen en efficiëntie.

Dit heeft een breed scala aan toepassingen in verschillende branches waar deze gegevens kunnen worden gebruikt en te gelde worden gemaakt. De meest voor de hand liggende use-case is voor aftermarket- en voertuigonderhoud, waar zeer effectieve algoritmen de gesteldheid van het voertuig in bijna realtime kunnen analyseren om oplossingen voor dreigende voertuigstoringen voor voertuigactiva zoals motor, olie, batterij, banden enzovoort voor te stellen. Stel je voor dat je onderweg vastloopt en de pechhulp komt al handig met precies wat er mis is en het benodigde voertuigonderdeel bij zich heeft.

Mobiliteitsintelligentie verkregen door het ontsluiten van de verbonden voertuiggegevens, door deze te analyseren over eerdere en huidige historische trends, is succesvol geweest bij het op nieuwe manieren oplossen van verkeersstroomproblemen.

Dit toont de enorme waarde aan van dergelijke capaciteiten in de auto-industrie. Een hybride oplossing met een effectieve mix van ingebedde synthetische sensoren in de voertuigen, een gedistribueerde computerarchitectuur en een krachtig computing-platform lost niet alleen de data-uitdaging op, maar ook de nadelen van inefficiënte en trage communicatie. Vandaar dat deze systemen in auto’s die zorgen voor gegevens van hoge kwaliteit, in bijna realtime, verreikende gevolgen kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *