Grote vijf van Big Data

Van de vijf bepalende kenmerken van Big Data – Volume, Snelheid, Waarheidsgetrouwheid, Verscheidenheid en Waarde, die in de volksmond de grote vijf van Big Data worden genoemd – blijft ‘Variëteit’ het meest ongetemde, onontgonnen en gevreesde van de grote vijf.

Verscheidenheid is ook het enige kenmerk dat in alle organisaties gelijk blijft. Iedereen krijgt te maken met een snelle instroom van enorme, diverse gegevens die moeten worden uitgeplozen, gesorteerd en verwerkt. Het is op zijn zachtst gezegd een uitdaging om met alle soorten binnenkomende gegevens te werken om ervoor te zorgen dat ze all inclusief en nauwkeurig zijn voordat analyses worden uitgevoerd. Het is kostbaar en tijdrovend.

Maar er is een voordeel

Variëteit in Data verwijst naar het verzamelen van gegevens uit meerdere bronnen om een probleem te begrijpen en slimmere, beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Duidelijke, ongecompliceerde toegang tot een uitgebreide verscheidenheid aan gegevens is ook de sleutel tot het creëren van platforms die innovatie en efficiëntie stimuleren.

Efficiëntie en innovaties kunnen binnen een organisatie worden aangestuurd met schone en goed gestructureerde data. Bij het combineren van meerdere bronnen staan kwaliteit en nauwkeurigheid voorop voor goede analyses. De uitdaging is om een structuur te definiëren, overbodige gegevens op te ruimen en gegevens te dupliceren voordat deze bruikbaar zijn.

Neem een voorbeeld: het geval van een fysieke winkel die Big Data over verkoopcijfers gebruikt om de verkoop te optimaliseren en de winst te verhogen. Wat gebeurt er als de winkelier een grotere verscheidenheid aan bronnen aan zijn datapool toevoegt? Gegevens over het weer en geografische omstandigheden plus interacties op sociale media, over de verkoopgegevens van elke dag.

Het is gemakkelijk te begrijpen dat de winkelier meer inzicht kan krijgen in wat de verkoopcijfers doet pieken en dalen. Een campagne op sociale media bevordert mond-tot-mondreclame en stimuleert de verkoop. Slecht weer of slechte bereikbaarheid van de winkel leidt tot minder verkopen. Met behulp van deze correlaties kan de winkelier:

1. Maak nauwkeurigere verkoopvoorspellingen en prognoses,

2. Optimaliseer inventaris, personeelsbezetting en andere operaties,

3. Bereid je van tevoren voor op een daling van de verkoop, en

4. Simuleer (een of meer van) de voorwaarden om de verkoop te verbeteren.

Zowel voor overheden als voor organisaties en instanties die in de publieke sector werken, worden de voordelen van een dergelijke verscheidenheid aan gegevens alleen maar groter. Door gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen om een kans te beoordelen of een probleem op te lossen, kunnen ze betere oplossingen vinden. Integendeel, betere, meer populaire oplossingen die in lijn zijn met de wensen en verwachtingen van de mensen (en niet alleen wetgevers), wat de sleutel is tot goed digitaal bestuur.

De waarde van deze datasets neemt toe naarmate er meer beschikbaar komen, waardoor de inzichten die mogelijk zijn toenemen. De uitdaging is dat elk van de datasets zijn eigen structuur en conventies zou hebben vanwege de verscheidenheid aan bronnen. Er wordt beweerd dat Big Data het “nieuwe goud” van de 21e eeuw is. Sinds we toegang hebben tot dit soort diensten, zijn er veel innovatieve diensten en producten ontwikkeld. Dit heeft geleid tot verbeteringen voor industrieën en de samenleving, waardoor het potentieel aan mogelijkheden is vergroot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *