Data toekomst EU

De Europese Commissie wil Europese bedrijven en overheden toegang geven tot veilige, duurzame en interoperabele cloudinfrastructuren en -diensten.

Cloud computing heeft veilige en duurzame digitale infrastructuren nodig, evenals veilige gegevensopslag en -overdracht.

Het wereldwijde datavolume groeit zeer snel. Waar cloud computing tegenwoordig vooral in grote datacenters plaatsvindt, zal deze trend tegen 2025 omkeren: naar verwachting zal 80% van alle gegevens worden verwerkt in slimme apparaten die dichter bij de gebruiker staan, ook wel edge computing genoemd.

De beschikbaarheid van zowel edge- als cloudcomputing is essentieel in een computercontinuüm om ervoor te zorgen dat gegevens op de meest efficiënte manier worden verwerkt. Energie-efficiënte en betrouwbare edge- en cloudinfrastructuren zullen van fundamenteel belang zijn voor het duurzame gebruik van edge- en cloudcomputingtechnologieën.

In 2025 wordt 80% van de data dicht bij de gebruiker verwerkt

Deze brede Cloud- en Edge-ambitie is verankerd in twee doelstellingen van het digitale decennium van de EU.

Inzet van 10.000 klimaatneutrale en zeer veilige edge-nodes zullen zorgen voor de nodige connectiviteit en snelle gegevensoverdracht mogelijk maken.

Om deze doelstellingen te bereiken hebben we een breed scala aan maatregelen nodig, die de complexiteit en het strategische belang van het onderwerp weerspiegelen. Daarvoor zijn alle instrumenten in gang gezet die ter beschikking staan voor één Europese datastrategie, de digitale strategie, het digitale decennium, de industriële strategie en de digitale investeringsprogramma’s.

De EU-datastrategie zal de overstap naar de edge vergemakkelijken en tegelijkertijd zullen zich interoperabele cloud- en edge-diensten ontwikkelen om de opbouw van gemeenschappelijke Europese dataruimten te ondersteunen. Gebruikers en providers moeten zich veilig voelen bij de overstap naar de cloud en profiteren van een hoge mate van concurrentie op de markt.

(IPCEI) zal de energie-efficiënte en betrouwbare cloudinfrastructuren en aanverwante diensten bundelen.

SIMPL, een open source, duurzame en veilige middleware die cloud-to-edge federaties mogelijk zal maken en de kernsoftware zal zijn die Data Spaces aandrijft.

De EU Cloud Rulebook en een leidraad voor overheidsopdrachten voor gegevensverwerkingsdiensten welke bestaat uit een reeks regels waaraan moet worden voldaan. Het Rulebook zal een enkel Europees kader bieden met relevante bindende en niet-bindende regels voor gebruikers en aanbieders van clouddiensten in Europa. Om de efficiëntie en kwaliteit van overheidsopdrachten voor gegevensverwerkingsdiensten in Europa te verbeteren, zal de leidraad aanbevelingen doen voor de uitvoering van consistent nationaal beleid, aangevuld met een uitgebreide reeks essentiële criteria voor gegevensverwerkingsdiensten die door overheidsinstanties tijdens het aanbestedingsproces in overweging moeten worden genomen.

Als onderdeel van de Cybersecurity Act werkt het Europese cyberbeveiligingsagentschap ENISA aan een Europees cyberbeveiligingscertificeringsschema voor clouddiensten (EUCS). De regeling biedt bedrijven, overheidsdiensten en burgers meer zekerheid dat hun gegevens veilig zijn, waar ze ook worden opgeslagen of verwerkt.

Een eerlijke en concurrerende cloudmarkt als onderdeel van de Data Act: door vendor lock-in aan te pakken, probeert de Data Act het schakelen tussen verschillende cloudserviceproviders snel, gratis en technologisch vloeiend te maken. Het heeft ook tot doel de interoperabiliteit te stimuleren en waarborgen te bieden voor internationale gegevensoverdrachten.

Gegevensbescherming in de cloud: de Commissie heeft een platform voor de industrie mogelijk gemaakt om twee gedragscodes voor gegevensbescherming in de cloud te ontwikkelen. Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en niet-persoonsgebonden gegevens in de cloud is te vinden in de Richtsnoeren voor gemengde datasets van de Commissie.

De verordening betreffende het vrije verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens, die samen met de algemene verordening gegevensbescherming de rechtszekerheid voor cloudgebruikers vergroot door het vrije verkeer van alle gegevens in de EU te waarborgen.

Een Europese mapping van datastromen zal het mogelijk maken om het volume en de economische waarde van datastromen naar de Europese digitale economie te beoordelen en levert waardevolle inzichten op voor bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *