Socialprivacy

Stel je voor dat je in een glazen huis woont. Denk eraan dat iedereen kijkt naar wat u doet en hoe u uw tijd doorbrengt.

Tegenwoordig leven veel jongeren in een soort virtuele kas. Alles wordt gedocumenteerd. Ze kunnen die macaroni en kaas ’s avonds laat vastleggen, een foto maken van hun nieuwe outfit of inchecken op een concertlocatie. Dit is niet alleen normaal, maar wordt ook vaak beloond.

Een aantal praktische, empathische manieren laten zien om met de online-ervaring om te gaan, het gebrek aan privacy op sociale media uit te leggen en regels op te stellen om de veiligheid te helpen bevorderen.

Sociale media en privacy klinken misschien zelfs als een tegenstrijdigheid.

Is het niet de hele bedoeling van sociale media om details over je leven, gevoelens en verblijfplaats te delen?

Hoe weten mensen anders wat je tiener vandaag voor de lunch heeft gegeten?

Hier is wat context over hoe de meeste jongeren denken over privacykwesties op sociale media:

Tieners delen meer over zichzelf dan ooit tevoren, inclusief gevoelige persoonlijke informatie.

Jongeren blijven sociale media gebruiken, zelfs nadat ze hun interesse beginnen te verliezen, omdat het een belangrijk onderdeel van hun socialisatie is.

Slechts 9% van de jongeren toonde zich bezorgd over de toegang van derden tot hun persoonlijke gegevens.

Als we privacy kwesties op sociale media in verband brengt met ernstiger problemen op de lange termijn, kan dit het belang en de relevantie ervan voor jongeren duidelijk maken.

Hieronder volgen enkele tips voor het starten van een productief gesprek over privacykwesties op sociale media:

Maak de gevolgen duidelijk en herkenbaar. Het resultaat van zoiets als identiteitsdiefstal kan van invloed zijn op hun vermogen om naar de universiteit te gaan of een autolening te krijgen.

Maak geen enkel onderwerp off-limits. Laat hen weten dat u zelfs bereid bent te praten over dingen waarbij gewelddadig of ongepast materiaal betrokken is.

Geef specifieke voorbeelden van handelingen die hun privacy in gevaar kunnen brengen.

Probeer vragen te stellen als: ‘Heb je ooit aan iemand verteld die je online kent, maar niet in het echt, naar welke school je gaat?’

Benadruk dat de meeste dingen die online worden gedaan, permanent zijn.

Ze zijn soms online te vinden, zelfs nadat profielen gedeactiveerd of verwijderd lijken te zijn.

Uw heeft mogelijk geen idee welke informatie te gevoelig is om openbaar te delen.

U kunt door duidelijke grenzen te stellen over welke informatie geschikt is om te posten en te delen via berichten.

Niet-deelbare informatie kan het volgende omvatten:

Volledige naam

Waar ze naartoe gaan

Huisadres

Mobiele telefoonnummer en e-mailadressen

Bankgegevens en burgerservicenummer

Wachtwoorden

Privacykwesties op sociale media zijn niet altijd duidelijk. Oplichters kunnen allerlei creatieve manieren gebruiken om persoonlijke of financiële informatie te bemachtigen.

Onbetrouwbare ontwikkelaars maken soms apps die worden gebruikt om persoonlijke gegevens te verzamelen, apparaten te bespioneren of onrechtmatig geld in rekening te brengen op creditcards.

Geef geen betalingsgegevens op zonder de kwaliteit en reputatie van de app te verifiëren.

Gefingeerde wedstrijden

Ooit enthousiast geworden over een online wedstrijd of promotie die leuke swags of geldprijzen belooft? Nepwedstrijden zien er meestal uit als weggeefacties of eenmalige aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn.

Vraag andere om de legitimiteit van een wedstrijd te controleren voordat ze persoonlijke gegevens of betalingsinformatie verstrekken.

Phishing

Wat het is: Phishing wordt gebruikt om toegang te krijgen tot beveiligde persoonlijke accounts, zoals online bankieren.

Reageer niet op berichten van mensen die je niet kent. Klik niet op onbekende links. Wees voorzichtig als je buiten de Wi-Fi-thuisomgeving surft.

Virussen of malware

Wat ze zijn: Malware wordt voor allerlei slechte doeleinden gebruikt, van het stelen van wachtwoorden tot het inschakelen van webcams.

Open geen links van vreemden. Vraag om hulp voordat een nieuwe app of bestand wordt gedownloade. Herinner jezelf aan het feit dat aanvallers zelfs een van de profielen of accounts van vrienden kunnen gebruiken om schadelijke inhoud en links te verzenden.

Identiteitsdiefstal

Wat het is: Minderjarigen kunnen identiteitsdiefstal ervaren. Door gebruik te maken van privé-persoonsgegevens kunnen cybercriminelen valse rekeningen openen bij detailhandelaren, eigendommen verhuren, belastingaangiften vervalsen en nog veel meer.

Wat jongeren kunnen doen is hun persoonlijke gegevens privé houden via monitoringtools.

Voor jongeren(ongeveer 16 jaar en ouder) kan het bespreken van privacykwesties op sociale media een goede gelegenheid zijn om andere belangrijke levensvaardigheden aan te leren.

Praat over reclame en data

Deze onderwerpen zijn erg belangrijk om kinderen te leren over sociale media en privacy. Voor jongeren (jonger dan 13 jaar) kan het voldoende zijn om bedieningselementen en regels voor het gebruik ervan in te stellen.

Jongeren kunnen echter waarschijnlijk beginnen te begrijpen hoe sociale-mediabedrijven de informatie gebruiken die ze delen met betrekking tot.

De apps ‘kijken naar’ inhoud waarvan zij denken dat deze persoonlijk en privé is, zoals:

Privéberichten en persoonlijke foto’s

Browsegeschiedenis en locatiegegevens

Online aankopen

Er zijn enkele praktische stappen die we kunnen nemen om jongeren te helpen nieuwsgierige apps buiten hun telefoon te houden:

Volg de leeftijdsvereisten voor apps. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op jongere leeftijd sociale media beginnen te gebruiken.

De meeste grote sociale media-apps (bijvoorbeeld Instagram, TikTok, WhatsApp, enz.) hanteren een minimumleeftijd van minimaal 13 jaar, maar vragen niet om verificatie of bewijs van leeftijd.

Wijzig app-instellingen om de privacy te maximaliseren. Apps en websites die jongeren bedienen, zijn wettelijk verplicht om aan te geven welke informatie ze verzamelen en gebruiken.

Maak profielen privé. Dit beperkt wat rondsnuffelende bezoekers kunnen zien, ongeacht hun bedoelingen.

Verwijder persoonlijke informatie uit accounts en profielen als deze niet nodig is. Sociale media-apps nemen evenveel informatie op als gebruikers ze geven. Hoe meer informatie ze krijgen, hoe beter ze adverteerders in staat kunnen stellen elke persoon te targeten.

Apps voor ouderlijk toezicht elimineren de stress en onzekerheid rond de online activiteiten van jongeren. Dit zijn slechts enkele manieren waarop ouders kan helpen bij het oplossen van privacyproblemen op sociale media:

Waarschuwingen ontvangen wanneer verdachte of alarmerende activiteiten worden gedetecteerd (bijvoorbeeld gevallen van zelfbeschadiging of cyberpesten)

Schema’s instellen en afdwingen voor bepaald app-gebruik of Wi-Fi-toegang in het huishouden

Het monitoren van sms-berichten, e-mails en meer op problematische interacties

Met jongeren praten over sociale media en privacy is vaak gemakkelijker als we jong beginnen . Na verloop van tijd zullen jongeren waarschijnlijk een gevoel van eigenaarschap gaan voelen over hun online activiteiten, bewustzijn en praktijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *