data als product

Data is in de meeste gevallen een ‘bijproduct’ van processen en technologieën geweest. Om inkomsten of kostenbesparingen te genereren, creëerden we processen om de transacties af te handelen. Deze processen zijn in wezen de overdracht van informatie van de ene punt naar de andere om de voltooiing van een proces te bewerkstelligen.

Gegevens worden verzameld – persoonlijke basisgegevens, financiële gegevens en de vereiste gegevens voor de dienst of product – en worden vervolgens verwerkt. Elke stap is gemaakt voor een specifieke taak en de gegevens worden verzameld om dat proces vooruit te helpen. En technologie wordt ingezet om deze processen te automatiseren. Allemaal met zijn unieke end-to-end processen en de verschillende mechanismen voor het verzamelen, opslaan en verwerken van die gegevens.

Echter praten de meeste van deze systemen en processen niet met elkaar en zijn ze steeds complexer geworden naarmate ze zich verder ontwikkelen.

Terwijl elke transactie wordt onderdeel van verschillende processen, en persoonlijke identificatie-informatie wordt gedistribueerd naar systemen, datastores en rapporten, wat resulteert in complexe controles. Dit heeft geresulteerd in de volgende grote uitdagingen voor elke privacyregelgeving die data-attributen probeert te beheren.

Een andere complicatie is dat de definitie van wat ‘persoonlijke gegevens’ zijn, regelmatig verandert naarmate bij elke nieuwe digitale uitvinding nieuwe gegevens over ons bestaan worden gecreëerd. De oorspronkelijke definitie van persoonlijke gegevens had betrekking op het burgerservicenummer (SIN), adres, telefoonnummer en andere zeer persoonlijke informatie van een individu die voor een beperkt doel met een organisatie zou worden gedeeld.

Voor geavanceerde analyses en gepersonaliseerde ervaringen hebben grote techbedrijven en grote organisaties veel aanvullende gedragsgegevens verzameld om hun gebruikers te kunnen begrijpen – grotendeels mogelijk gemaakt door hun internetgebruik en smartphone-activiteiten te monitoren. Het is veilig om te zeggen dat de hoeveelheid persoonlijke gegevens die door smartphones wordt gegenereerd de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen.

Mensen kunnen nu met één klik op de knop enorme hoeveelheden persoonlijke informatie genereren, opslaan en delen, waaronder foto’s, video’s, locatiegegevens, sms-berichten en activiteiten op sociale media. Veel apps op smartphones verzamelen ook gegevens zoals browsegeschiedenis, zoekopdrachten en koopgedrag – soms met toestemming, soms niet.

Er zijn organisaties die vingerafdrukken en netvliesscans gebruiken als onderdeel van hun proces – wat net zo uniek is als het hebben van uw DNA in ons bestand. Deze worden allemaal onderdeel van ‘persoonlijke gegevens’ die nu moeten worden beheerd, maar die verder gaan dan de definitie van persoonsgegevens. De angstaanjagende gedachte is dat het allemaal bovenop een zeer ingewikkeld data-ecosysteem zit dat nog niet volledig in kaart is gebracht.

Terwijl we aan onze reis zijn begonnen om ‘datagedreven’ te worden en onze analytische capaciteiten verder te ontwikkelen, verzamelden we alle stukjes over alles en iedereen, maar zuiverden die data niet. Deze gegevens zijn verspreid over meerdere gegevensopslagplaatsen en -processen.

Dit levert kopzorgen op als we waarde proberen te genereren; zeker nu er over de hele wereld verschillende belangrijke mondiale privacyregels zijn of opkomst zijn, elk met hun specifieke vereisten en bepalingen om het sentiment van het land/de regio ten aanzien van privacy te weerspiegelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *