De vraag rijst wat in deze tijden zwaarder weegt – volksgezondheid of het recht op privacy. “Het is levensgevaarlijk om data te laten verzamelen door de overheid”.
Data over personen verzamelen, opslaan en weergeven gaat te ver ook als dat vrijwillig gebeurt. “Wie garandeert dat de overheid er niet op een andere manier gebruik van gaat maken?”
Schijnanonimiteit?
Data geanonimiseerd of is er sprake van ‘pheudonimisering’. Nu artificiële intelligentie de geanonimiseerde data alsnog kan achterhalen.
“Dat betekent dat er persoonsgegevens worden opgeslagen.”
Vrijwilligheid
Voor het gebruik van data starten met vrijwillige deelname. “Stel een vertrouwenspersoon vraagt mij of hij mijn data mag gebruiken.” Met mijn toestemming mag ik dan gevolgd worden, ook om bijvoorbeeld te controleren wat ik doe en met wie ik om ga, en wie ik onderweg ben tegengekomen.
Dilemma’s
Je privacy is veelal ongemerkt weggegeven om het recht op vrijheid te vergroten.
“Er is dus een dilemma tussen verschillende rechten.”
Als de regelgeving word opgeschort, hoe lang wordt je privacy weggegeven, en wie ziet toe op gebruik en het openstellen van data.
Er is haast geboden ook al is dit geen geldig argument. “Het mag niet zo zijn dat tijd wordt gebruikt om belangrijke rechten op te schorten.”
Zelfs niet als er eenmaal een groot draagvlak is, en het delen van data verplicht gesteld kan worden.