Datagedreven

Bedrijven zoeken in toenemende mate naar datagedreven oplossingen voor bijvoorbeeld mobiliteit, energie, veiligheid of huisvesting. Zij verzamelen of combineren data en daarbij gaat het vaak ook om de verwerking van persoonsgegevens.

De digitale samenleving is een van de aandachtsgebieden de komende jaren, denk daarbij aan grondrechten en de keuzevrijheden van mensen. Het gebruik van data raakt namelijk iedereen.

Je verwacht een zekere mate van anonimiteit als je op straat loopt, maar in werkelijkheid hangen er steeds meer camera’s en sensoren die je registreren of volgen, soms zonder dat je het meteen door hebt.

Bij een datalek, gaat daarom direct om persoonsgegevens van heel veel burgers. Dit maakt een zorgvuldige afweging over het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens van groot belang.

Het in kaart brengen van welke privacyrisico’s erbij komen kijken, bij het ontwikkelen van toepassingen. Deze privacyrisico’s moeten beheersbaar gemaakt worden vóór de start van de verwerking van de persoonsgegevens – ook als het gaat om kleinschalige pilots.

Als men geen maatregelen kan treffen om de privacyrisico’s af te dekken en er hoge restrisico’s blijven bestaan, moet de verwerking bovendien in een voorafgaande raadpleging aan de Autoriteit persoonsgegevens worden voorgelegd.

Waarbij het voorkomen van datalekken, is beter dan genezen. Dat begint met eerst nadenken en dan pas doen.”

In de onderzoeken moet ook aandacht worden besteed aan de rollen en betrokkenheid van verschillende personen en instanties bij de ontwikkeling van de toepassingen. Daarbij dienen de rechten en vrijheden van burgers hoog in het vaandel te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *