Wat we willen

Freud vroeg zich al af: ‘wat willen vrouwen?’

Wat vragen bedrijven, organisaties en de overheid zich af: ‘wat willen mensen?’ In tegenstelling tot Freud denken ze echter vaak dat ze het antwoord weten.

De ontvangen wijsheid – heel vaak – is dat mensen “een overtuigend verhaal ” willen.

Keer op keer hoor je: als je een overtuigend verhaal hebt, vertrouwen mensen je meer. Dit is allemaal de taal van homo economicus – rationeel, lineair, deductief, op gegevens gebaseerd.

Slechts één probleem: het is aantoonbaar niet waar. Of, om preciezer te zijn, het verklaart veel minder het vertrouwen dat burgers in bedrijven, organisaties en de overheid hebben maar ze geloven het graag.

Wat vertellen de gegevens ons? Werkt een goed verhaal echt? Mooi verwoord: “Mensen geloven met hun hart – en rechtvaardigen het dan met hun brein.”

Samengevat: ‘Mensen geloven liever in wat ze nodig hebben van mensen die begrijpen wat dat is. zij willen.” Dat niet van degenen met een slecht verhaal.

Uitgaande van het feit dat 95% van onze beslissingen in het onderbewustzijn plaatsvinden. “Vertrouwen mensen niet om logische redenen, maar om emotionele redenen. “

Vertrouwen is niet gebaseerd op data, of rationele argumentatie, of iets dat lijkt op een ‘een goed verhaal’.

De term “een goed verhaal” in het dagelijkse gebruik erkent dit op gegevens gebaseerde feit eenvoudigweg niet.

Met andere woorden, wat mensen bijblijft en hen volgers maakt, zijn zaken als ‘betrouwbaarheid’, ‘geven om’, ’tijd besparen’, ‘slimmer maken’. Met andere woorden, de diepere, emotionele, vage dingen.

Waarom zou dit zijn? Is het onwetendheid? Ontkenning? Schizofrenie? Waarom zouden intelligente mensen vertrouwen stellen in logica, waarvan is bewezen dat logica – logischerwijs – faalt? Hoe kunnen we dit onlogische gedrag rechtvaardigen?

Wat betekent het verkopen van je ziel. Het betekent manipulatie.

En daarvoor worden geen morele principes opgeven, vaardig worden in de kunst van manipulatie, het bedriegen en geld aannemen van bedrijven, organisaties en overheden die je leuk vind? Allemaal voor een beleving, voedsel en een wrede wereld?

Of behouden we onze principes, en geven inkomen, loopbaanontwikkeling en succes op.

Volg je hart. Bouw de relatie op. Vertel de waarheid. Wees transparant. Bekijk transacties als tussenstops, niet als eindpunten. Doe het goede.

Op deze manier bekeken, is de juiste rol de hersenen te voeden met de rationalisatie die ze nodig hebben om het hart te dienen. De waarde die je dan krijgt is een vertrouwensrelatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *