Hoeveel data

Hoeveel data wordt er elke dag gecreëerd? Hoeveel data gebruikt de gemiddelde persoon? Onze smartphones en tablets, alle innovaties in mobiele netwerken en wifi, zorgen voor de creatie en hoger verbruik van data.

Dus hoeveel data er elke dag geproduceerd in onze nieuwe werkelijkheid, heeft elke dag een ander antwoord. Voordat we ingaan op de vraag hoeveel data we produceren, moeten we eerst een opsomming maken.

* In 2020 creëerden mensen elke seconde bijna 2 MB aan data.

* Tegen 2025 zullen er wereldwijd meer dan 200 zettabytes aan gegevens in cloudopslag staan..

* Bijna 50 zettabyte aan gegevens vormen ons digitale universum.

* Elke dag worden meer 300 miljard e-mails verzonden en 500 miljoen tweets gemaakt.

Maar als we het hebben over hoeveel data die er elke dag wordt gecreëerd, is de huidige schatting meer dan 1 biljoen MB per dag.

Zelfs terwijl we deze post lezen, slaat we veel onbruikbare gegevens op. We kunnen overwegen om die ruimte weer vrij te maken en onnodige gegevens te verwijderen. Echter de praktijk leert ons dat maar weinig mensen dit doen, met als resultaat bergen onbruikbare gegevens.

Aan het begin van dit jaar waren er wereldwijd bijna 5 miljard actieve internetgebruikers.

Dat is duizelingwekkend, als je bedenkt dat dit er in 2013 slechts 2,6 miljard waren.

De mobiele telefoon of moeten we smartphone zeggen, is met 4,28 miljard unieke gebruikers, is de aanjager van deze duizelingwekkende groei. En daarmee de grootste generator van data in onze wereld op dit moment.

En de mobiele telefoon maakt het mogelijk om persoonsgericht advertenties, content en data te genereren.

Daarbij verovert IoT inmiddels onze woningen en deze groei vertoont geen tekenen van vertraging. Sterker nog, de industrie is booming. Naarmate het aantal IoT-apparaten toeneemt, neemt ook het aantal actieve gebruikers toe.

In 2019 was het aantal aangesloten IOT apparaten slechts een kleine 8 miljard, dit aantal zal voor 2030 meer dan verdrievoudigen zijn.

Geholpen door slimme netwerken, volgsystemen, monitoring, autonome voertuigen en infrastructuur. En dat zijn er al meer dan drie miljard, gadgets zoals lampen, huishoudelijke apparaten, slimme meters, alarmen en volgsystemen.

Hoe groot is de grootte van de gegevens?

En hoe maken we van kleine hoeveelheden gegevens big data.

Hoeveel is een byte?

1 byte is gelijk aan 0,001 kilobyte.

Hoeveel is een kilobyte?

1 kilobyte is gelijk aan 1024 bytes.

Hoeveel is een megabyte?

1 megabyte is gelijk aan 1024 kilobytes.

Hoeveel is een gigabyte?

1 gigabyte is gelijk aan ongeveer 1024 megabytes.

Hoeveel is een terabyte?

1 terabyte is gelijk aan 1024GB.

Hoeveel is een petabyte?

1 petabyte is gelijk aan 1024 terabyte.

Hoeveel is een exabyte?

1 exabyte is gelijk aan ongeveer 1024 petabyte.

Hoeveel is een zettabyte?

1 zettabyte is gelijk aan ongeveer een biljoen gigabyte.

Hoeveel is een yottabyte?

1 yottabyte is gelijk aan 1.204 zettabyte.

Goed om te onthouden het grootste deel van de gegevens wereldwijd is in de afgelopen twee jaar gegenereerd, het zal interessant zijn om te volgen ‘hoeveel gegevens er elke dag worden gegenereerd’ en hoeveel dat over een jaar is. De hoeveelheid gegevens zal zelfs nog meer toenemen in de komende vijf tot tien jaar, waardoor we in de komende jaren radicaal anders zullen moeten gaan denken over gegevens en de rol van data in onze samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *