Digital Services Act

Regulerende platforms voor een veiligere online omgeving voor gebruikers.

Maatregelen om illegale producten, diensten en online-inhoud tegen te gaan, inclusief duidelijk omschreven procedures om deze te verwijderen.

Meer opties voor tracking-free adverteren en een verbod op het gebruik van de gegevens van een minderjarige voor gerichte advertenties.

Ontvangers van diensten hebben het recht om schadevergoeding te eisen.

Verplichte risicobeoordelingen en meer transparantie over algoritmen om schadelijke inhoud en desinformatie te bestrijden.

De Digital Services Act behandelt problemen die ons dagelijks leven beïnvloeden, ook wanneer we communiceren in sociale-medianetwerken op het internet.

De leden van het Europees Parlement zijn het eens geworden over een reeks conceptmaatregelen om illegale inhoud aan te pakken, ervoor te zorgen dat platforms verantwoordelijk worden gehouden voor hun algoritmen en om de moderatie van inhoud te verbeteren.

De tekst die vandaag door het Parlement is goedgekeurd met 530 stemmen voor en 78 tegen en 80 onthoudingen, zal worden gebruikt als onderhandelingsmandaat met het Franse voorzitterschap van de Raad, dat de lidstaten vertegenwoordigt.

Na de stemming zei Christel Schaldemose (S&D, DK), die het onderhandelingsteam van het Parlement leidt: “De stemming van vandaag toont aan dat de leden van het Europees Parlement en de EU-burgers een ambitieuze digitale verordening willen die geschikt is voor de toekomst. Er is veel veranderd in de 20 jaar sinds we de e-commercerichtlijn hebben aangenomen. Online platforms zijn steeds belangrijker geworden in ons dagelijks leven en brengen nieuwe kansen, maar ook nieuwe risico’s met zich mee. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat wat offline illegaal is, ook online illegaal is. We moeten ervoor zorgen dat we digitale regels invoeren in het voordeel van consumenten en burgers. Nu kunnen we onderhandelingen aangaan met de Raad en ik denk dat we deze kwesties kunnen waarmaken”.

Illegale inhoud verwijderen en de verspreiding van desinformatie voorkomen.

Het voorstel van de Digital Services Act (DSA) definieert duidelijke verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid voor aanbieders van intermediaire diensten, en met name online platforms, zoals sociale media en marktplaatsen.

De Digital Services Act stelt een “kennisgevings- en actie”-mechanisme in, evenals waarborgen, voor het verwijderen van illegale producten, diensten of online inhoud. Aanbieders van hostingdiensten moeten handelen na ontvangst van een dergelijke kennisgeving “zonder onnodige vertraging, rekening houdend met het soort illegale inhoud dat wordt gemeld en de urgentie om actie te ondernemen”. De leden van het Europees Parlement hebben ook sterkere waarborgen ingebouwd om ervoor te zorgen dat kennisgevingen worden verwerkt op een niet-willekeurige en niet-discriminerende manier en met respect voor de grondrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

Online marktplaatsen moeten ervoor zorgen dat consumenten veilige producten online kunnen kopen, zeggen Europarlementariërs, waardoor de verplichting om handelaren te traceren wordt versterkt (het ‘ken je klant’-principe).

Aanvullende verplichtingen voor zeer grote platforms.

Zeer grote onlineplatforms (VLOP’s) zullen onderworpen zijn aan specifieke verplichtingen vanwege de specifieke risico’s die ze met zich meebrengen met betrekking tot de verspreiding van zowel illegale als schadelijke inhoud. De Digital Services Act zou helpen schadelijke inhoud (die misschien niet illegaal is) en de verspreiding van desinformatie aan te pakken door bepalingen op te nemen over verplichte risicobeoordelingen, risicobeperkende maatregelen, onafhankelijke audits en de transparantie van zogenaamde “aanbevelingssystemen” (algoritmen die bepalen wat gebruikers zien).

Andere belangrijke punten:

Het Parlement heeft verschillende wijzigingen aangebracht in het voorstel van de Commissie, onder meer met betrekking tot:

Micro- en kleine ondernemingen vrijstellen van bepaalde DSA-verplichtingen;

Gerichte reclame: de tekst voorziet in een meer transparante en geïnformeerde keuze voor de ontvangers van digitale diensten, met inbegrip van informatie over hoe hun gegevens te gelde zullen worden gemaakt. Het weigeren van toestemming zal voor de ontvanger niet moeilijker of tijdrovender zijn dan het geven van toestemming. Als hun toestemming wordt geweigerd of ingetrokken, krijgen de ontvangers andere opties om toegang te krijgen tot het online platform, waaronder “opties op basis van trackingvrije advertenties”;

Targeting- of amplificatietechnieken waarbij gegevens van minderjarigen worden gebruikt voor het weergeven van advertenties worden verboden, evenals het targeten van individuen op basis van speciale gegevenscategorieën die het mogelijk maken kwetsbare groepen te targeten;

Compensatie: ontvangers van digitale diensten en organisaties die hen vertegenwoordigen, moeten verhaal kunnen halen voor eventuele schade die voortvloeit uit platforms die hun zorgvuldigheidsverplichtingen niet naleven;

Het moet onlineplatforms worden verboden om misleidende of nudging-technieken te gebruiken om het gedrag van gebruikers te beïnvloeden door middel van “donkere patronen”;

Meer keuze in op algoritmen gebaseerde rangschikking: VLOP’s moeten ten minste één aanbevelingssysteem bieden dat niet is gebaseerd op profilering.

Verdere amendementen die in de plenaire vergadering zijn goedgekeurd, hebben betrekking op de noodzaak voor aanbieders om in hun algemene voorwaarden de vrijheid van meningsuiting en vrijheid en pluralisme van de media te respecteren, evenals een nieuwe bepaling over het recht van anoniem gebruiken en betalen voor digitale diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *