limieten voor tracking.

De druk op Big Tech bedrijven wordt opgevoerd. De Big Tech bedrijven die afhankelijk zijn van alomtegenwoordige tracking en profilering van gebruikers om advertenties te kunnen koppelen. Bijvoorbeeld sociale platformen en zoekmachines, die het grootste deel van hun geld verdienen door het constant verzamelen van gebruikers data en gepersonaliseerde informatie.

In een eerdere stemming steunde het Europesche parlement al een volledig verbod op profilering van minderjarigen en limieten op het gebruik van speciale categoriegegevens voor persoonsgerichte advertenties.

Maar hoewel de DMA van toepassing zal zijn op zogenaamde “poortwachters” op het internet (sociale platformen en zoekmachines), breiden de laatste wijzigingen de reikwijdte van de beperkingen nog verder uit.

Terwijl Europarlementariërs een amendement op de DSA heeft verworpen dat een volledig verbod op gedragsreclame had voorgesteld, werden tijdens de stemmingen een aantal andere amendementen aangenomen die waren voorgesteld door een coalitie van leden van het Europees Parlement, maatschappelijke organisaties en bedrijven in de Tracking-free Ads Coalition.

Deze omvatten in feite een verbod op het gebruik van UX-tweaks om toestemming te manipuleren af te dwingen, aangezien de wijziging vereist dat platforms pariteit bieden in toestemmingsstromen voor het weigeren of instemmen met het overhandigen van gegevens.

Bovendien, in het geval dat een gebruiker niet akkoord gaat met profilering dan zegt het amendement dat ze “andere eerlijke en redelijke opties” moeten krijgen om toegang te krijgen tot de dienst of service.

De DMA verbied het profileren van minderjarigen voor advertenties en ook het gebruik van zeer gevoelige persoonlijke gegevens (zoals ras of etnische afkomst, politieke of religieuze overtuiging, seksualiteit of gezondheidsgegevens) voor gedragsgerichte aanpak van een groep of iemand te verbieden .

Ook het hengelen naar toestemming zal deze wetgeving verbieden, het herhaaldelijk om toestemming vragen na een weigering om te proberen gebruikers te vermoeien om ermee in te stemmen; gebruikers aansporen om instellingen te wijzigen nadat ze al een keuze hebben gemaakt; het negeren van geautomatiseerde opt-outs gesignaleerd door gebruikers en het vragen van toestemming ongeacht; en het “aanzienlijk omslachtiger” maken om een ​​service te beëindigen in plaats van zich aan te melden.

Dus significante beperkingen op microtargeting en aanverwante adtech-praktijken (zoals manipulatieve toestemmingsstromen) die – als ze de definitieve wet halen – een aanzienlijke druk zullen uitoefenen op, op verzamelen van gebruikers data gebaseerde bedrijfsmodellen, waardoor de druk op hervormingen van de advertentie technologieën toeneemt.

Een standaard raamwerk voor het verkrijgen van toestemmingen om doelgerichte -advertenties weer te geven, wordt momenteel al geconfronteerd met het probleem dat het in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Dus hoe de huidige griezelige ‘standaard’ voor advertenties van de huidige advertentie platvormen, instemmingloze profilering van consumenten gecombineerd met snelle handel in de aandacht.

Transparantie en aansprakelijkheid voor platforms en hun hiërarchie genererende AI’s en hun te onderwerpen aan een zekere mate van regelgevend toezicht op hun algoritmen, en onderzoekers voor openbaar belang toegang te geven tot gegevens om onafhankelijk onderzoek van effecten mogelijk te maken.

Dergelijke maatregelen zullen duidelijk cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat eventuele wettelijke limieten op de gepersonaliseerde informatie daadwerkelijk worden geïmplementeerd.

Om betere en preciezere regelgeving te bedenken zodat we niet langer afhankelijk zijn van iemand die ons zegt ‘oh we doen niets verkeerd’; we zullen de kennis hebben om ermee om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *