Analyse

Ooit gebruikte een toen nog onbekende startup de slogan “don’t be evil” om zich te onderscheiden van zijn concurrenten. In de huidige online wereld schaart een groeiend aantal pro-privacy startups zich achter een beweging die daar echt aan willen werken.

Ze nemen het op tegen alle vormen van centrale Analytics, dus geen product dat door meer dan de helft van de websites ter wereld wordt gebruikt om inzicht te krijgen in het surfgedrag van bezoekers.

“Er is door de jaren heen veel veranderd zonder echt na te denken over wat goed is, wat verkeerd is, wat slecht is en wat niet.”

We zouden daarvoor kunnen profiteren van de AVG, Europese privacyregelgeving die in 2018 is ingevoerd om te bepalen wie toegang heeft tot persoonlijke gegevens.

Daarbij moet de praktijk om persoonlijke gegevens van de EU naar zijn Amerikaanse servers over te dragen, illegaal verklaard worden onder de AVG omdat het land nog niet over voldoende bescherming beschikt.

Als we het daarmee allemaal eens zijn, dan pas zijn gegevens geanonimiseerd en kunnen scenario’s hypothetisch zijn.

Niettemin zien we startups die een echte David vs Goliath-strijd willen aangaan.

“Daarbij heeft de Oostenrijkse gegevensbeschermingsautoriteit de grootste Analytics tool inmiddels illegaal verklaard”

Een Analytics tool domineert op dit moment de analysemarkt met 57% van alle websites deze tool gebruiken. De best gevestigde privacygerichte tool, is goed voor 1% van de websites.

De kleinere spelers weten dat ze de dominantie niet omver zullen werpen, maar hun doel is om een ​​beetje eerlijkheid en een keuze te bieden.

Daarbij lijken onthullingen over hoe veiligheidsinstanties betrokken zijn bij massale surveillance. Te zorgen voor een toename in het bewustzijn van gebruikers van het internet.

En ondanks onderbuik gevoelens en verwijzingen “We wisten er al iets van”, hebben we dat gevoel weggestopt. “Maar toen het eerste bericht buiten kwam, hadden we het bewijs dat we niet alleen paranoïde waren of dingen verzonnen.”

Het bericht liet zien hoe, geholpen door een systeem van geheime rechtbanken, persoonlijke gegevens worden verzameld van gebruikers van websites en er zo een profiel was ontstaan van deze gebruikers.

De onthullingen hielpen bij het verkrijgen van steun in heel Europa om de nieuwe privacyregelgeving te verstevigen en inspireerden softwareontwikkelaars om privacy centraal te stellen in hun producten.

In tegenstelling de huidige standaard gebruiken de op privacy gerichte producten geen cookies om gebruikers op internet te volgen en bieden ze een veel eenvoudigere reeks gegevens, waardoor ze binnen de grenzen van de AVG kunnen blijven.

“een overwinning voor de privacy” die helpt om een ​​eerlijker systeem te creëren.

Maar er blijft een enorme barrière aangezien er door het gekozen verdien model niet kan worden gekozen om de tools gratis aan te bieden, dus kost privacy geld al is het maar een paar euro per maand.

Het tijd is om ons begrip van deze transacties in te zien.

“Alle gratis producten die we gebruiken en waar we van houden, betalen we niet met geld, we betalen ervoor met gegevens en privacy”

De meest waardevolle grondstof ter wereld, misschien dachten we nog niet zolang geleden automatisch aan geld, maar persoonlijke gegevens zijn tegenwoordig een van de meest waardevolle vormen van valuta geworden.

De enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens die beschikbaar zijn, hebben persoonsgegevens steeds waardevoller gemaakt.

De manier om deze gegevens zijn verzameld is soms twijfelachtig en tot voor kort vaak ongereguleerd, wat ertoe leidde dat er onethische methoden gebruikt zijn om deze waardevolle gegevens in handen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *