Beboet

Het is een van de belangrijkste bevindingen tot nu toe onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU.

Meta had een clausule toegevoegd aan haar gebruikersvoorwaardencontract toen de AVG op 25 mei 2018 van kracht werd, die individuen verzekert dat ze het recht hebben om het verzamelen en verwerken van persoonlijke gegevens voor advertentietargetingdoeleinden te weigeren.

Het bedrijf zegt dat de clausule het verzamelen en gebruiken van de persoonlijke gegevens van de gebruiker rechtvaardigt als dat nodig is voor de uitvoering.

De EU is het daar niet mee eens – en met haar besluit moeten gebruikers van sociale media op de betrokken metaplatforms toestemming geven voor het volgen van gegevens.

En kan niet langer vertrouwen op een wettelijke basis van contractuele noodzaak om gedragsadvertenties weer te geven en moet in plaats daarvan gebruikers om hun toestemming vragen.

Binnen drie maanden moet Meta gebruikers in staat stellen een versie van zijn sociale media-apps te hebben die geen persoonlijke gegevens gebruikt voor de advertenties in de app.

Het bedrijf moet gebruikers toestaan hun toestemming op elk moment in te trekken en mag de service niet beperken als gebruikers daarvoor kiezen.

Meta kan nog steeds niet-persoonlijke gegevens gebruiken om advertenties te personaliseren of om gebruikers om toestemming te vragen voor advertenties met een ja of nee-keuze.

De aanpak voor gegevenstoestemming op sociale media onder de AVG is gebaseerd op het concept van contractuele noodzaak, en volgens AVG.EU mag een entiteit gegevens slechts in zes gevallen verwerken, zoals wanneer:

  • U heeft toestemming van de persoon om wie het gaat.
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om een overeenkomst uit te voeren.
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken omdat u dit wettelijk verplicht bent.
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om vitale belangen te beschermen.
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om een taak van algemeen belang of openbaar gezag uit te oefenen.
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om uw gerechtvaardigd belang te behartigen.

Verwerking is noodzakelijk om een taak van algemeen belang uit te voeren of om een officiële functie uit te voeren.

Onder de AVG kun je de levering van een dienst niet afhankelijk stellen van toestemming voor iets dat niet vereist is voor de dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *