Digitaalrisico

Digitaal risico verwijst naar alle onverwachte gevolgen die voortvloeien uit digitale transformatie en het behalen van doelstellingen verstoren.

Wanneer een bedrijf groeit, wordt het bedrijfsbelang groter, waardoor de blootstelling aan cyberdreigingen toeneemt. Dit maakt digitaal risico een onvermijdelijk bijproduct van digitale transformatie en de vooruitgang van nieuwe technologie.

Soorten digitale risico’s

De complexiteit van het digitale risico landschap kan worden vereenvoudigd door risico’s in verschillende categorieën in te delen. Dit zal helpen de meest kwetsbare gebieden van ecosystemen te identificeren en zeer gerichte risicobeschermingsinspanningen te ondersteunen

Er zijn 9 primaire categorieën van digitaal risico:

Cloudtechnologie – Risico’s die van invloed zijn op systemen, processen en mensen. Dit kan het gevolg zijn van technologische onverenigbaarheden, fouten en storingen.

Cyberbeveiliging – Risico’s met betrekking tot ongeoorloofde toegang tot gevoelige bronnen en datalekken. Dit kunnen zowel inherente risico’s als restrisico’s zijn.

Datalekken – Datalekken zijn onbedoelde blootstellingen van privégegevens die zich kunnen ontwikkelen tot datalekken. Naarmate het digitale landschap zich uitbreidt, draait de datalevenscyclus sneller, waardoor er meer instanties van gebruiksdata, transitdata en restdata ontstaan.

Gegevensbeveiliging is moeilijk te handhaven onder dergelijke dynamische omstandigheden, waardoor het lekken van gegevens onvermijdelijk is tijdens digitale transformatie.

Naleving, niet nalevingsrisico’s verwijzen naar wanpraktijken die in strijd zijn met wettelijke nalevingsnormen. Niet naleving door leveranciers kan ook een negatieve invloed hebben op de inspanningen voor digitale risicobescherming. Veel wettelijke vereisten vragen om volledige naleving.

Veerkracht, risico’s die van invloed zijn op de beschikbaarheid van zakelijke services na een storing, zoals een serverstoring of datalek.

Procesautomatisering, verwijst naar compatibiliteitsproblemen die zich voordoen wanneer automatiseringsprocessen worden gewijzigd of wanneer nieuwe processen worden geïntroduceerd.

Gegevensprivacy, verwijst naar elk risico dat van invloed is op de bescherming van gevoelige gegevens. Zoals persoonlijk identificeerbare informatie, financiële informatie, enz.

Risico van derden, alle risico’s die verband houden met externe leveranciers. Deze kunnen kwetsbaarheden in het ecosysteem, niet naleving, inbreuken door derden en diefstal van intellectueel eigendom omvatten.

Personeelstalent, elk tekort aan talent dat het behalen van bedrijfsdoelstellingen verhindert.

Cyberaanvallen hebben de grootste impact in alle categorieën van digitale risico’s. Door de inspanningen op het gebied van digitale bescherming te richten op risico’s op het gebied van cyberbeveiliging en datalekken, kunnen alle andere categorieën van digitale risico’s worden beperkt.

Digitale risicobescherming is een uitbreiding van conventionele oplossingen voor bedreigingsinformatie. Beide oplossingen moeten parallel worden geïmplementeerd om de meest uitgebreide dreigingsdetectie-engine te creëren.

Dreigingsinteligentie oplossingen richten zich op het voorkomen en plannen van bedreigingen. Ze scannen het ecosysteem voortdurend op kwetsbaarheden en beheren herstelpogingen voor alle ontdekte risico’s.

Het einddoel is om de beveiligingshoudingen zowel intern als in het leveranciersnetwerk te versterken om de weerbaarheid tegen cyberaanvalpogingen te verbeteren.

Digitale risicobescherming heeft een meer proactieve benadering van cyberbeveiliging door bedreigingen te detecteren voordat ze datalekken worden.

Met andere woorden, inspanningen op het gebied van digitale risicobescherming zijn gericht op het voorkomen van cyberaanvallen en oplossingen voor bedreigingsinformatie zijn gericht op het verbeteren van de beveiligingshoudingen om organisaties te helpen cyberaanvalpogingen te weerstaan.

Inspanningen voor digitale risicobescherming moeten het volgende omvatten:

Digitale voetafdruk – Om continu de beveiligingsstatus van alle blootgestelde activa te bewaken.

Herstelworkflows – Om gedetecteerde bedreigingen snel te verminderen.

Beperking van blootstelling aan bedreigingen – Om de kwetsbaarheden van ecosystemen te versterken.

Organisaties met een complex digitaal landschap behalen een hogere ROI door samen te werken met een Digital Risk Protection Service (DRPS).

Effectief digitaal risicobeheer is een cyclische inspanning tussen zichtbaarheid, inzichten en herstel, waarbij elk kwadrant wordt aangedreven door de gegevens die zijn verkregen uit het voorgaande kwadrant.

Zichtbaarheid wordt bereikt door middel van digitale voetafdruk om blootgestelde activa te bewaken. Zichtbaarheidsgegevens worden door middel van oplossingen voor bedreigingsinformatie gevoed om inzicht te krijgen in de beste herstelmaatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *