Recht van bezwaar

We hebben het recht op bezwaar maar het uitoefenen van dit recht is soms onnodig ingewikkeld. Door administratieve barrières en verschillen van inzicht op het recht van bezwaar.

Het recht om bezwaar te maken en de relatie met het recht om te wissen bij klachten van betrokkenen. De toepassing van artikel 21 (recht van bezwaar) wordt vaak gecombineerd met de uitoefening van het recht op gegevenswissing, zoals verankerd in artikel 17. Artikel 17, lid 1, onder c), erkent dit recht wanneer de betrokkene bezwaar maakt tegen de verwerking overeenkomstig artikel 21 (1) en er geen doorslaggevende legitieme gronden zijn voor gegevensverwerking,1 of wanneer de betrokkene bezwaar maakt tegen gegevensverwerking voor directmarketingdoeleinden (artikel 21, lid 2 AVG).

De meeste zaken waartoe de toezichthoudende autoriteiten op grond van artikel 21 besluiten, hebben betrekking op het gebruik van persoonsgegevens voor direct marketing (artikel 21, lid 2) en niet op bezwaren tegen de verwerking van gegevens bij de uitvoering van taken van algemeen belang, in de uitoefening van openbaar gezag dat aan de verwerkingsverantwoordelijke is verleend, of op basis van gerechtvaardigde belangen (artikel 21, lid 1). In de onderzochte gevallen is er dus regelmatig een verband tussen het verzoek om elke verdere verwerking van persoonsgegevens voor marketingdoeleinden stop te zetten en het verzoek om eerder verzamelde gegevens te wissen.

Tegen deze achtergrond kenmerkt de jurisprudentie over artikel 21 zich door twee hoofdreeksen van problemen, zoals die naar voren komen uit de besluiten die zijn genomen in het kader van het samenwerkingsmechanisme waarin artikel 60 AVG voorziet: (i) kwesties met betrekking tot de daadwerkelijke uitoefening van het recht om bezwaar te maken door betrokkenen, en (ii) kwesties met betrekking tot de procedure die wordt gevolgd door gegevensbeheerders en verwerkers bij het afhandelen van klachten van betrokkenen.

Drie specifieke elementen die relevant zijn voor de uitoefening van het recht om bezwaar te maken: (i) de informatie die aan de betrokkene wordt verstrekt over het recht om bezwaar te maken,3 (ii) de oplossingen – inclusief technische oplossingen – die zijn aangenomen om de uitoefening van dit recht gemakkelijker, en (iii) de implementatie van passende procedures om dergelijke verzoeken te behandelen. De eerste twee elementen worden in deze paragraaf besproken, terwijl de laatste in paragraaf II.3.

Verschillende gevallen betreffen niet-naleving van de AVG omdat de verwerkingsverantwoordelijke de betrokkenen geen informatie heeft verstrekt over het recht om bezwaar te maken, in tegenstelling tot artikel 13, lid 2, onder b) [EDPBI:ES:OSS:D:2021:263] .4 Een voorbeeld hiervan was een in 2021 besloten zaak waarin de klager direct marketing per e-mail van een bank ontving zonder informatie te ontvangen over het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van persoonsgegevens voor directmarketingdoeleinden, overeenkomstig artikel 21, lid 4 AVG [EDPBI:NO:OSS:D:2021:292]. Betrokkenen werden getarget met directmarketing-e-mails zonder de mogelijkheid om zich af te melden bij het registreren van hun e-mailadressen, en konden dit alleen doen door hun voorkeuren te wijzigen nadat ze toegang hadden tot de onlinebankierservice, of door contact op te nemen met de klantenservice.

De verwerkingsverantwoordelijke kan de uitoefening van de rechten van betrokkenen vergemakkelijken en dat, in het kader van diensten van de informatiemaatschappij, het recht om bezwaar te maken op geautomatiseerde wijze kan worden uitgeoefend met behulp van technische oplossingen. Hoewel tekortkomingen met betrekking tot de uitoefening van de recht van bezwaar maken vaak deel uit van een breder gebrek aan naleving door gegevensbeheerders, een focus op het ontwerp van de juridische en technische oplossingen die worden gebruikt om de uitoefening van dit recht mogelijk te maken. In de onderzochte gevallen werd de betrokkenen niet om een verzoek in juridische termen gevraagd, aangezien zelfs een generiek verzoek om geen verdere marketingboodschappen te ontvangen (zoals “Ik vraag om een garantie dat dit zichzelf niet zal herhalen”,) als passend kan worden beschouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *