Digitale vingerafdruk

Digitale vingerafdrukken zijn een verraderlijke manier waarop we online wordt gevolgd? Inmiddels weten we waarschijnlijk dat onze web activiteit bij vrijwel elke stap wordt bijgehouden. Dingen zoals ons IP-adres, een nummer dat is gekoppeld aan onze verbinding met onze internetprovider en cookies, kleine bestanden die door onze webbrowser worden verzameld, identificeren ons voor de websites, adverteerders en iedereen die voldoende geïnteresseerd is in onze gegevens om ervoor te betalen.

Deze verzameling van uiteenlopende gegevens van groepen gebruikers, en soms zelfs aan een enkele gebruiker, wordt een digitale vingerafdruk genoemd. is het mogelijk om een verrassend nauwkeurig beeld te krijgen van wat een specifieke gebruiker online doet, soms tot een bijna volledige geschiedenis van hun internetgebruik.

Een digitale vingerafdruk is geen enkel bestand of gegevenspunt. In tegenstelling tot een trackingcookie of een IP-adres, is het een brede en gevarieerde set informatievariabelen die worden verzameld van uw apparaten (smartphones, laptops en desktops, zelfs zaken als smart-tv’s of apparaten) terwijl u internet gebruikt. Door al deze gegevens te combineren, kan een enkele gebruiker worden gevolgd en een logboek van hun activiteit worden verzameld.

Digitale vingerafdrukken kunnen specifieke gebruikers lokaliseren door een grote verscheidenheid aan gegevenstypen te combineren.

Het slechte nieuws is dus dat er geen magische pil is of een enkele methode om te voorkomen dat al deze gegevens worden verzamelt. Je kunt niet zomaar de incognitomodus inschakelen en ervan uitgaan dat iemand niet bij je gegevens kan.

Het betekent dat als we willen voorkomen dat we worden gecontroleerd, er een systematische aanpak moet worden gevolgd om onze informatie en activiteiten te beschermen. Dat geldt voor elk apparaat dat we gebruiken, wanneer we het ook gebruiken.

Welke gegevens worden er verzameld? Een enorme verscheidenheid, waarvan we het misschien nooit had kunnen voorstellen dat ze werden verzameld. Voor de hand liggende dingen zoals het type webbrowser en het besturingssysteem dat we gebruiken, zijn enkele van de eerste gegevens die worden verzamelt, maar met moderne webtechnologie kunnen sites gegevens verzamelen, zoals welke browserextensies we hebben geïnstalleerd (zoals adblockers of wachtwoordmanagers), welke programma’s of apps op onze apparaten zijn geïnstalleerd, de taal waarop uw systeem op draait of zelfs de specifieke lettertypen die we hebben geïnstalleerd.

Hier is een lange, maar zeker niet definitieve, lijst van de verschillende soorten gegevens die kunnen worden gecombineerd om een digitale vingerafdruk te vormen:

Onze locatie, verzameld op basis van gegevens zoals het IP-adres, landrapportage en de tijdzone-instelling van het apparaat dat verbonden is met het internet. Het type apparaat, de fabrikant, het besturingssysteem en zelfs het versienummer van het besturingssysteem.

Onze webbrowser (gerapporteerd door de user-agent), versienummer van de browser en instellingen zoals “Niet volgen” en standaardtaal? De in uw browser geïnstalleerde plug-ins en extensies, zoals een pdf-viewer of adblocker.

De weergave van informatie op het apparaat, inclusief resolutie, grootte en zelfs de beschikbare weergave voor de webpagina zelf. De hardwaremachtigingen van het apparaat die aan de browser zijn verleend, zoals camerabesturing, microfoon of versnellingsmeter. De basishardwaregegevens van het apparaat, zoals het batterijniveau of het beschikbare RAM-geheugen? De geïnstalleerde video- en audioformaten voor het afspelen van beschikbare media? De standaard toetsenbordindeling en of er een touchscreen gebruikt wordt of niet! geïnstalleerde lettertypen

Complexe browserinformatie, waaronder HTTP-headers, beschikbare API’s, CSS-info en JavaScript-objecten.

Sommige systemen kunnen zelfs nog complexer worden. Een ingebed stukje script kan bijvoorbeeld de CPU van uw apparaat vragen om een snelle cryptografische functie uit te voeren, iets wat het altijd in minder dan een seconde doet. Maar door te meten hoe snel je gadget rekent en het te vergelijken met alle andere apparaten die dezelfde test uitvoeren, kan het een benchmark van je processor krijgen en raden welk type en model het is.

Er is een reden dat al deze informatie in de eerste plaats wordt gedeeld, en dat het meestal onschadelijk is. Moderne websites moeten bijvoorbeeld de schermgrootte en resolutie kennen om tekst te laten zien die we gemakkelijk kunnen lezen, en deze zo opmaken dat deze op het scherm past, zodat deze geen andere elementen van de pagina bedekt. Maar adverteerders en andere actoren hebben ingenieuze manieren gevonden om deze gegevens te verzamelen en te combineren tot ongelooflijk complexe volgsystemen die geen ouderwetse cookies of IP-nummers nodig hebben.

Omdat onze moderne apparaten zo complex zijn en wij als gebruikers die altijd online zijn de neiging hebben om onze computers en gadgets zo te gebruiken, is het gemakkelijk om al deze datapunten te combineren. En als we geen specifieke stappen hebben ondernomen om onszelf te maskeren, is onze digitale vingerafdruk waarschijnlijk uniek: een verzameling gegevens die zo complex en specifiek zijn dat ze alleen betrekking hebben op onszelf, en alleen onszelf.

AmIUnique.org

coveryourtracks.eff.org

Het is niet verwonderlijk dat beide tools hebben vastgesteld dat ik een volledig unieke digitale vingerafdruk achterlaat bij meer dan een kwart miljoen enquêteresultaten. Het is mogelijk, en zelfs vrij waarschijnlijk, dat een adverteerder mijn unieke gebruikersprofiel kan lokaliseren tussen al het webverkeer op de planeet.

Dat betekent niet dat mijn digitale vingerafdruk specifieke dingen over mij persoonlijk vertelt. Het kan mijn leeftijd, nationaliteit, ras, geslacht, huisadres, telefoonnummer, enz. niet weten – tenminste, niet zonder verbinding te maken met een andere database met opgeslagen informatie. Maar wat het KAN doen, is de websites volgen die ik bezoek en wat ik daar doe.

Dat komt omdat websites en adverteerders digitale vingerafdrukken doorgeven als ruilkaarten. Met een voldoende breed netwerk dat websites en advertenties verzamelt, met name de meest bezochte sites, een bijna volledig overzicht opbouwen van wat ik op internet doe.

Gekoppeld aan persoonlijke informatie, tenminste als ik ben ingelogd op een site die over die informatie beschikt. Vormt dat een meer dan klein gevaar voor zaken als identiteitsdiefstal of meer uitgebreide pogingen tot schade, zoals phishing.

Omdat een digitale vingerafdruk uit zoveel gegevenspunten bestaat, is het vrij moeilijk om sites en adverteerders er volledig van te weerhouden om ons ermee te volgen. De basis dingen zoals het vervalsen van onze locatie met een VPN en het blokkeren van cookies zijn gewoon niet genoeg, hoewel ze het voor de tracker een stuk moeilijker maken om gegevens te beperken tot een specifieke internetgebruiker.

Het blokkeren van JavaScript met een tool als NoScript beperkt veel van de datapunten die worden verzameld. Maar net als het volledig blokkeren van cookies, kan dat ervoor zorgen dat veel websites gewoon niet werken, vooral complexere webservices en tools. Het gebruik van een adblocker stopt ook sommige, maar niet alle, verzameling van vingerafdrukgegevens.

Sommige browsers hebben systemen die proberen de hoeveelheid gegevens die toegankelijk is voor vingerafdrukken te beperken—Firefox blokkeert in ieder geval een deel ervan, en meer op privacy gerichte browsers zoals Tor, Brave, Mullvad en DuckDuckGo blokkeren de gegevens of verzenden generieke, niet-specifieke informatie zodat het nemen van vingerafdrukken moeilijker wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *