Microtargeting

Microtargeting is een vorm van beïnvloeden waarbij op basis van data een zeer specifieke doelgroep wordt geselecteerd. Dit kan betekenen dat informatie alleen aan een bepaalde groep vertoond wordt, maar ook dat de ene gebruiker een net wat andere versie van dezelfde informatie krijgt dan de andere.

Het gebruik ervan is controversieel maar door sommigen gezien als een effectieve manier om personen te beïnvloeden Er zijn echter grote zorgen rondom privacy en microtargeting. Microtargeting kan ook gebruikt worden om mensen te misleiden.

Zo kan er andere informatie gepresenteerd worden aan bepaalde personen die daar gevoelig voor zijn. Verder vergroot het de macht van grote internetplatformen, omdat zij als poortwachter kunnen fungeren maar ook als aanbieder. En het draagt bij aan versplintering van het publieke debat, met polarisatie en desinformatie als potentiële gevolgen.

Microtargeting is een relatief nieuwe techniek waarbij persoonlijke data van personen worden gebruikt om op maat gemaakt boodschappen te maken. Een verpleegkundige krijgt dan bijvoorbeeld informatie te zien waarin goede gezondheidszorg wordt gepromoot, terwijl een docent juist informatie krijgt over zaken rond onderwijs.

Door microtargeting worden boodschappen relevanter voor de ontvanger en wordt daardoor de kans op overtuiging groter.

Microtargeting gebruikt via een slimme techniek persoonlijk data om profielen op te stellen en daar boodschappen op af te stemmen. Dat is data die je zelf aan een online profiel hebt toegevoegd, maar bijvoorbeeld ook locatiedata (het soort plekken dat je bezoekt) of betalingsdata (het soort producten dat je aanschaft), en natuurlijk je online surfgedrag.

In eerste instantie zegt deze data misschien niet zo veel, maar op grote schaal kun je hiermee gedragspatronen gaan herkennen en bepalen welke profielen voor welke informatie gevoelig zijn. En deze data kan iedereen kopen en is over bijna iedereen die op het internet surf beschikbaar.

Nu is beïnvloeding van personen van alle tijden, en op zich niet zo erg. Met op maat gemaakte informatie, deel je bijvoorbeeld ook informatie met personen die ze werkelijk relevant vinden. Hierdoor ze motiveren deel te nemen aan het proces en actief na te denken over hun gewoontes . Dat kan positief zijn, zo lang dit maar door legitieme actoren wordt gedaan die te goeder trouw zijn en op eerlijke wijze handelen.

Maar beïnvloeding wordt onacceptabel wanneer het overgaat in manipulatie, wanneer het misbruik maakt van de kwetsbaarheden van personen door vooral in te spelen op hun angsten, wanneer gebruik wordt gemaakt van onwaarheden of onrechtmatig verkregen persoonlijke data en wordt uitgevoerd wordt door niet-legitieme actoren.

Ter geruststelling, ons dagelijks leven is een complexe gebeurtenis en een dergelijke complexe gebeurtenis beïnvloeden is mogelijk, maar om ons in de gewenste richting en op een gecontroleerde manier beïnvloeden is gelukkig lastiger.

Echter naarmate de technologie voortschrijdt, komen er nog slimmere technieken die personen zelfs op hun persoonlijkheid kunnen targeten door onder andere analyses van taalgebruik. Dan kunnen er specifieke informatie worden gemaakt voor bijvoorbeeld introverte versus extraverte personen. Als persoon heb je dan niet meer door dat het om een op maat gemaakte boodschap gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *