Europese strategie voor data

Een Europese strategie voor data

De strategie voor data is gericht op het centraal stellen van mensen bij het ontwikkelen van technologie en het verdedigen en promoten van Europese waarden en rechten in de digitale wereld.

Gegevens zijn een essentiële hulpbron voor economische groei, concurrentievermogen, innovatie, het scheppen van banen en maatschappelijke vooruitgang in het algemeen.

De Europese strategie voor data is gericht op het creëren van een interne markt voor data die het wereldwijde concurrentievermogen en de datasoevereiniteit van Europa zal waarborgen. Gemeenschappelijke Europese dataruimten zullen ervoor zorgen dat er meer data beschikbaar komen voor gebruik in de economie en de samenleving, terwijl de bedrijven en personen die de data genereren de controle behouden.

Datagestuurde toepassingen zullen burgers en bedrijven op veel manieren ten goede komen. Ze kunnen:

de gezondheidszorg verbeteren

veiligere en schonere transportsystemen te creëren

nieuwe producten en diensten genereren

de kosten van openbare diensten verminderen

verbeteren van duurzaamheid en energie-efficiëntie

De Commissie heeft als onderdeel van haar datastrategie een verordening over Europese data governance voorgesteld. Deze nieuwe verordening zal een cruciale rol spelen bij het waarborgen van het leiderschap van de EU in de wereldwijde data-economie.

Op 23 februari 2022 heeft de Commissie een voorstel ingediend voor een verordening betreffende geharmoniseerde regels voor eerlijke toegang tot en gebruik van gegevens (gegevenswet). De Data Act is een belangrijke pijler van de Europese strategie voor data. Het belangrijkste doel is om van Europa een leider in de data-economie te maken door het potentieel van de steeds groter wordende hoeveelheid industriële data te benutten om de Europese economie en samenleving ten goede te komen.

Om het leiderschap van de EU in de wereldwijde data-economie verder te waarborgen, beoogt de Europese datastrategie:

wetgevingsmaatregelen aannemen inzake gegevensbeheer, toegang en hergebruik. Bijvoorbeeld voor business-to-government datadeling voor het algemeen belang;

gegevens op grotere schaal beschikbaar maken door hoogwaardige openbare datasets in de hele EU open te stellen en gratis hergebruik toe te staan;

€ 2 miljard investeren in een Europees High Impact Project om dataverwerkingsinfrastructuren, tools voor het delen van gegevens, architecturen en bestuursmechanismen te ontwikkelen voor een bloeiende datadeling en om energie-efficiënte en betrouwbare cloudinfrastructuren en aanverwante diensten te bundelen;

toegang tot veilige, eerlijke en concurrerende clouddiensten mogelijk maken door de oprichting van een inkoopmarktplaats voor gegevensverwerkingsdiensten te vergemakkelijken en duidelijkheid te scheppen over het toepasselijke regelgevingskader inzake cloudregels.

Bedrijven zullen door de datastrategie meer data tot hun beschikking hebben om te innoveren. De Europese Commissie heeft al een rapport gepubliceerd over Business-to-Government (B2G) data sharing. Het rapport, afkomstig van een deskundigengroep op hoog niveau, bevat een reeks beleids-, juridische en financieringsaanbevelingen die ertoe zullen bijdragen dat B2G-gegevensuitwisseling in het algemeen belang een schaalbare, verantwoorde en duurzame praktijk wordt in de EU.

Overleg openen

De openbare raadpleging over de Europese datastrategie liep van 19 februari tot 31 mei 2020. Het samenvattende rapport inventariseert de bijdragen en presenteert voorlopige trends die daaruit naar voren komen, met de nadruk op kwantitatieve aspecten.

De Commissie hield ook een openbare raadpleging over de datawet, een belangrijk onderdeel van de strategie voor data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *