Niets is wat het lijkt

Smartphone apps worden in steeds meer landen verboden, waaronder TikTok, SHAREiT en WeChat uit veiligheidsoverwegingen. Het misbruik van smartphone-apps die beschikbaar zijn op Android- en iOS-platforms voor het stelen en heimelijk verzenden locatie gegevens neemt zienderogen toe. Het verzamelen van deze gegevens, het verzamelen en profileren ervan doet uiteindelijk afbreuk aan de soevereiniteit en integriteit, en is een zaak van zeer diepe en onmiddellijke zorg.

Twee toonaangevende cyberbeveiligingsbedrijven kwamen in 2016 al met bewijs dat smartphone apps werden gebruikt om de opinie van gebruikers te beïnvloeden. Tevens werden gebruikers naar nieuwssites geleid die hun gedachtegoed in een bepaalde richting stuurden.

Hierdoor kijken we misschien niet langer naar smartphone apps vanuit een technologisch of kostenvoordeelperspectief, maar puur vanuit een strategisch perspectief. Of het nu gaat om cyberaanvallen of investeringen in technologiebedrijven. De meningen over smartphone apps zijn verdeeld zeker als we verleden kijken en de schandalen rond een overheid die gegevens stal, UC Browser, SHAREit, WeChat en enkele Mi-apps. De meeste hiervan waren Chinese apps en onder de niet-Chinese apps bevond zich TrueCaller. Sinds 2017 worden beveiligingsproblemen van deze smartphone apps erkend omdat er ook sprake was van voorgevoeligheid van datagevoeligheid en datamining-problemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.