Data makelaars

Datamakelaars, ook wel informatiemakelaars genoemd, verzamelen persoonlijke informatie, verpakken deze in pakketjes en verkopen deze aan adverteerders of andere derde partijen.

Op internet geven we in feite enorme hoeveelheden persoonlijke informatie over onszelf weg door zoekmachines te gebruiken, op sociale media te posten, websites te bezoeken die ons volgen met bestandjes op onze computers, het gebruik van gratis apps op onze mobiele telefoons, producten te kopen en verkopen op het internet.

Bij al deze handelingen geven we informatie gratis weg, maar begrijpen vaak niet eens hoe die gegevens worden gebruikt, soms in ons voordeel, maar vaak om bedrijven te helpen meer aan ons te kunnen verkopen en bij oplichters om dingen van ons af te pakken.

Een Data Makelaars vertrouwen op deze vrij beschikbare informatie die ze kunnen verzamelen, verpakken en verkopen. Ze kopen grote hoeveelheden informatie en combineren deze tot een digitaal boekwerkje over ons.

Ze kunnen informatie verzamelen over aankopen, voorkeuren, gewoonten, locatie, reizen, inkomen, tijdverdrijf, gezondheidsproblemen, familieleden en vrienden en nog veel meer.

Deze verzameling gegevens kan door adverteerders worden gebruikt om advertenties op u te richten. Omdat sommige mensen liever relevantere advertenties zien en andere mensen het eng vinden dat het zoeken naar een product, kan leiden dat dit product vervolgens opduikt in advertenties op andere websites die ze bezoeken.

Het is ook waarschijnlijk dat deze informatie een verkeerd beeld van u schetst, althans gedeeltelijk. Want iemand anders kan ook gebruik maken van u computer en zoeken naar heel andere dingen.

Als u bijvoorbeeld online zoekt naar zwangerschapscadeautje voor een bekende, hondenvoer koopt voor een ander en u per ongeluk heeft aangemeld bij een lokale Facebook groep, krijgt u waarschijnlijk advertenties gericht op uw nieuwe baby, uw hond en bedrijven uit de regio.

Informatie bronnen

Er zijn talloze gegevens over ons, maar de meest gebruikte zijn:

geboortedatum

adres

aan- of verkoop van je huis

status van je relatie

je partner

familieleden

vrienden

inkomen

aankopen

huwelijk

justitie meldingen

De Data Makelaars verkopen deze gegevens aan adverteerders, financieringsmaatschappijen, verhuurders, potentiële werkgevers en nog veel meer bedrijven.

Het kan dus gebeuren dat u iets niet kan afsluiten of een hogere prijs betaald op basis van de verzamelde gegevens of deze nu relevant zijn of niet.

Zorg er daarom voor dat ze alleen de informatie hebben die u wilt delen, door het lekken van informatie te beperken. En wees je bewust wat je online deelt of publiceert. Wees alert en ga uit van het slechtste want dan bent u niet ver van de waarheid, in de wereld van de Data Makelaars.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *