Vibeshift

Wat zegt een woord: komt er een “Vibe Shift” of zitten we vast”.

Woorden. We zijn afhankelijk van visuele prikkels en van het scrollen door grote hoeveelheden afbeeldingen op sociale media om onze zintuigen te verdoven, maar woorden blijven krachtige hulpmiddelen die zintuigen beïnvloeden, een idee doen ontluiken of een stemming kunnen veranderen en ons hart doen smelten.

Een woord kan worden gebruikt om “een langdurige periode van instabiliteit en onveiligheid” te definiëren en word vaak gebruikt in verband met verschillende financiële, sociale en politieke kwesties, volatiliteit, onzekerheid en een langdurig gevoel van nood.

Hoewel we al tientallen jaren in crises leven, zitten we de afgelopen drie jaar gevangen in een aaneenschakeling van zeer ongelukkige en tragische gebeurtenissen op mondiaal niveau, een eng en ontwrichtend domino-effect dat begon vanaf de vroege donkere dagen van de Covid pandemie en ging door met de Russische invasie in Oekraïne die in februari van dit jaar begon, de noodsituatie op de gas- en elektriciteitsrekening die daarop volgde en die gevolgen heeft voor ons allemaal, en de noodsituatie op het gebied van klimaatverandering, om nog maar te zwijgen van politieke instabiliteit en sociaal- culturele spanningen in verschillende landen over de hele wereld.

We kunnen een hoge mate van onzekerheid en onvoorspelbaarheid in moeilijke sociale en financiële tijden leven, of doen we alsof.

Met verwarmde openbare plaatsen zoals een bibliotheek of een gebedshuis waar mensen terecht kunnen die het zich niet kunnen veroorloven om hun eigen huis te verwarmen vanwege stijgende energiekosten.

Van wettelijke bevoegdheden om de massa het zwijgen op te leggen; “vibe shift”, een significante verandering in een heersende culturele sfeer of trend; “stil opzeggen”, dat wil zeggen niet meer werk doen dan men contractueel verplicht is te doen, in een wanhopige poging om de balans tussen werk en privéleven te hervinden, en “healthwashing”.

Vooral dat laatste is op dit moment relevant: het roept “greenwashing” op en verwijst naar het bedekken van minder natuur of milieu vriendelijke dingen af te leiden van de publieke opinie.

Er zijn database met miljarden woorden en een reeksen mediabronnen, waaronder sociale media, om jaarlijks een lijst met nieuwe en opvallende woorden te maken.

Kunnen we ontsnappen? Komt er een “vibe shift” in ons leven? Onwaarschijnlijk, dus misschien beginnen we met nadenken over hoe te leven met wat we hebben.

Inertie is immers geen optie als je uit allerlei crises wilt komen, alleen door te veranderen en verder te gaan blijf je relevant of overleef je, dus de transformatieve trend kan de vibe shift zijn die we nodig hebben.

Met een recessie om de hoek, de ineenstorting van gezondheidszorgsystemen, geopolitieke instabiliteit, spanningen tussen landen die kunnen escaleren, natuurrampen en extreme weersomstandigheden, kan het alleen maar anders dan dat het was. Het wordt het meestal eerst veel slechter, voor het beter wordt.

Wees echter niet bang om met pessimisme doordrenkte woorden te gebruiken, alleen door iets te benoemen kunnen we het onder ogen zien en leren hoe we ermee om moeten gaan.

Nepaccounts, “blue check” voor nu in de wacht gezet zorgen voor potentiële problemen onder het Europese privacy regelgeving.

Nu rekenkracht kosteneffectiever en direct beschikbaar wordt en het delen van gegevens in de cloud steeds meer de norm wordt, is de vraag niet langer wat organisaties met gegevens kunnen doen, maar wat ze moeten doen.

Bij privacy gaat het minder om de bescherming van gegevens dan om het gebruik van gegevens.

Veel wereldwijde regelgeving vraagt ​​om beperking van datagebruik; data kun je niet zomaar gebruiken om elk idee dat zich voordoet om te zetten. Gegevens zijn doorgaans niet iemands eigendom; individuen hebben een fundamenteel mensenrecht op eigendom van hun gegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *