Intelligente apparaten

Internet of things dringt dieper in ons leven dan de bestaande technologie.

Een scala aan functies, waaronder camera’s, sensoren en ingebouwde AI, zijn inmiddels beschikbaar en roepen privacy problemen op, vooral omdat de veel nieuwe toepassingen zijn ontworpen om ons ervan te laten houden en erop te vertrouwen.

In tegenstelling tot stationaire beveiligingscamera’s voor in huis, kan de huidige IOT techniek van kamer naar kamer. En wordt verwerkt in de meubels en apparaten in je huis dus dichtbij je persoonlijke ruimte. Terwijl je huisdier het geluid van je stappen kent als je naar de voordeur loopt, gebruikt IOT gezichtsherkenningsscans en andere sensoren om ons te identificeren. Deze ontwapenend techniek brengt ons huis in kaart, bestudeert hoe we erdoor beween en leert waar je het vaaks bent.

Om goed te kunnen functioneren heeft IOT een enorme hoeveelheid gegevens nodig. Veel ervan blijft op het apparaat en een deel ervan, video- en spraakopnamen, wordt teruggestuurd naar de cloud. De gegevens die in de cloud zijn opgeslagen, moeten zowel tegen diefstal door hackers als tegen elk opdringerig gebruik worden beschermd. Omdat de functies van IOT apparaten de eigenaars de mogelijkheid geven om te allen tijde in de gaten te houden wat er in en rond hun huis gebeurt, kan dit vooral gevaarlijk zijn voor onbevangen mensen die uitgaan van het goede in de mens.

“Het is een zeer dystopisch niveau van surveillancekapitalisme, hoezeer het toegang zoekt tot elke hoek van onze huizen letterlijk.”

Alle ontwikkelaars van IOT apparaten zeggen stappen te hebben genomen om de potentiële binnendringende factor te dempen, als onderdeel van een bredere poging om het vertrouwen in de technologie te winnen. De chips van IOT apparaten verwerken gezichtsherkenning en home-mapping-gegevens op het apparaat, zodat de informatie niet wordt geüpload naar de cloud.

Gegevens in de cloud zijn versleuteld en dus moeilijk te herleiden. Mensen kunnen alleen video bekijken en de IOT apparaten op afstand bedienen nadat ze hun telefoon aan het apparaat hebben gekoppeld met een QR-code of pincode. En worden gewaarschuwd wanneer een liveweergavesessie op het punt staat te beginnen met een bericht op het scherm, en mensen thuis kunnen op een knop drukken of zeggen: “stop” om te voorkomen dat er een video wordt gestreamd. Mensen in huis kunnen Astro in de niet-storen-modus zetten om verdere pogingen om video te streamen te stoppen.

“Het vertrouwen van de klant centraal in alles wat ze doen en is van cruciaal belang voor het uitrollen van IOT apparaten en diensten die ons leven helpen verbeteren”

Hoe gebruikten de IOT apparaten uw gegevens

Ze verzamelen en verwerken gevoelige gegevens op vier manieren: sensoren, gezichtsherkenningstechnologie, videocamera’s en ai.

Home mapping en bewegingsvolgsensoren: Maken een kaart van uw huis met hun sensoren, zodat u elke kamer kunt labelen en sommige ervan verbieden om binnen te gaan. Het IOT apparaat kijkt vervolgens hoe u en andere leden van het huishouden zich bewegen om te voorkomen dat het u overvalt. De fabrikanten zeggen dat de gegevens die deze sensoren verzamelen op het IOT apparaat blijven, behalve een ruwe kaart van je huis die ergens in de cloud leeft, zodat je deze op je telefoon kunt zien via een bijbehorende app. Fabrikanten zeggen ook dat het geen gegevens te gebruiken om de betrouwbaarheid van hun artificiële intelligentie te verbeteren.

Visuele ID-technologie: Een IOT apparaat kan mensen identificeren met gezichtsherkenning als ze zich aanmelden voor een service en beschikt over  biometrische informatie van u en de mensen met wie u samenwoont. Op het apparaat worden deze gegevens verwerkt. De meeste IOT apparaten verwijderen deze scans na 18 maanden al zijn we niet verplicht om de visuele ID-functie te gebruiken.

Video-incheckcamera’s: De meeste IOT apparaten hebben een verscheidenheid aan video- en audiostreamingfuncties die opnames in de cloud verzenden en opslaan. Dat omvat video die wordt gestreamd terwijl gebruikers op afstand de IOT apparaten gebruiken, evenals opnames van autonome actie’s  van de IOT apparaten zelf uitvoeren.

Mensen die thuis zijn, kunnen videocontroles stoppen door de IOT apparaten in de modus Niet storen te zetten of door de camera of microfoon uit te schakelen. Fabrikanten kunnen veranderen hoe ze uw gegevens gebruiken.

Voorstanders van privacy erkennen de inspanningen om de gegevens die gebruikt worden te beveiligen. Maar uiteindelijk zeggen ze dat we niet weten wat er van zal worden, omdat servicevoorwaarden eenzijdig op een privacybedreigende manier zou kunnen wijzigen.

Servicevoorwaarden kunnen ook gewoon te vaag zijn en in het verleden hebben sommige fabrikanten klantgegevens op ongewenste manieren gebruikt. Tot 2019 wisten we niet dat sommige apparaten regelmatig naar ons luisterden. In de servicevoorwaarden stond alleen dat audiofragmenten werden gebruikt om zijn spraakherkenningssoftware te trainen, maar de voorwaarden vermeldden niet expliciet dat medewerkers die audiofragmenten zouden kunnen beoordelen. Fabrikanten reageerde op kritiek door gebruikers toe te staan zich af te melden voor het beoordelingsproces.

Al hebben fabrikanten een financiële prikkel om toegang te krijgen tot gegevens die ze momenteel nog met rust laten.

“Al die gegevens vertegenwoordigen een absolute goudmijn voor bedrijven die ons dingen willen verkopen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.